Salkić pozvao Bošnjake da ne učestvuju u aktivnostima obilježavanja slave Sveti Sava

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić rekao je danas da je nastavak obilježavanje pravoslavne slave Sveti Sava kao školske slave u entitetu RS najgrublji oblik narušavanja sekularnosti društvenog uređenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Reagovao je na obilježavanje pravoslavne slave Sveti Sava u školama širom bh. entiteta RS.

Salkić je istakao da je obilježavanje ove slave u školama direktan udar na provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Obilježavanje pravoslavne slave Sveti Sava kao školske slave u entitetu RS je najgrublji oblik narušavanja sekularnosti društvenog uređenja. Pravoslavna slava kao školska slava u ovom entitetu duboko vrijeđa vjerska i nacionalna osjećanja Bošnjaka muslimana, katolika Hrvata i svih drugih građana koji se ne osjećaju kao bosanski Srbi pravoslavci”, rekao je Salkić.

Podsjetio je da Ustav entiteta RS predviđa obrazovni sistem bez diskriminacije, član 38. u kome piše da “svako ima pravo na školovanje pod jednakim uslovima”.

“Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju predviđa obrazovni proces bez diskriminacije član 10. u kome piše da u osnovnom vaspitanju i obrazovanju ne može se vršiti diskriminacija učenika, nastavnika i ostalog osoblja škole na osnovu rase, pola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu invalidnosti ili na bilo kom drugom osnovu. Uprkos svemu navedenom nastavlja se obilježavanje slave Svetog Save u školama u entitetu RS što je bez sumnje diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi svih onih koji nisu bosanski Srbi pravoslavci”, kazao je Salkić.

Smatra da je zbog ove diskriminacije, ali i drugih oblika diskriminacije u obrazovnom procesu u entitetu RS svake godine sve manje učenika Bošnjaka i Hrvata.

“Pozivam nastavnike, učenike i njihove roditelje Bošnjake da ne učestvuju u aktivnostima na obilježavanju slave Sveti Sava. Sigurno da nam je danas teško živjeti i opstati u ovom ambijentu u entitetu RS, ali naša je obaveza da nastavimo našu borbu svako na svoj način. Obilježavanje ove slave u školama direktan je udar na provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je Salkić.

Nažalost, naveo je on, OHR i OSCE svih ovih godina bez konkretne reakcije posmatraju diskriminaciju povratnika i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane vlasti u entitetu RS.

“Svojim nedjelovanjem mogu se smatrati saučesnicima u procesu pravoslavizacije obrazovnog procesa u entitetu RS i provođenju diskriminacije nad povratnicima. Da je OHR, ali i OSCE na vrijeme reagovao i da su imali volju i spremnost da spriječe pravoslavizaciju i diskriminaciju u obrazovnom procesu u RS-u, povratnici danas u ovom dijelu Bosne i Hercegovine ne bi prolazili kroz najgori oblik diskriminacije u mirnodopskim okolnostima”, kazao je Salkić.

Dodao je da OHR i OSCE imaju obavezu da reagiraju i otklone diskriminaciju nad povratnicima jer je visoki predstavnik nametnuo amandmane na Ustav entiteta RS i ostavio Bošnjake bez mogućnosti da utječu na procese u entitetu pa tako i da spriječe provođenje diskriminacije povratnika od strane vlasti entiteta RS.