Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Da li je Mulahusić nadmudrio svoje protivnike?

Bosna i Hercegovina je dočekala dan kada je uhapšen njen državljanin zbog govora mržnje. Sasvim je jasno da takvo kazneno djelo postoji u skoro svim demokratskim sistemima u svijetu. Međutim posve je nejasno kako Facebook djelovanje može biti obuhvaćeno ovom inkriminacijom. Svaki korisnik ove društvene mreže često koristi sličan vokabular i alate, ali je Mulahusićeva spacifičnost što je doslovce nadvladao čak i neke konvencionalne medije po broju pratitelja i dosega objava. Njegov utjecaj je ogroman. Kao da je to bio razlog da njegovi politički protivnici preko svojih veza sa Gordanom Tadić i Olegom Čavkom krenu ka ušutkivanju ovog internet ratnika.

Osim što je ovo prvi poznati slučaj oduzimanja slobode zbog političkog mišljenja, za Mulahusića je specifična snalažljivost koja je isplivala na vidjelo nakon njegovog hapšenja. Naime, dok je on bez slobode, na njegovom Facebook, iako znatno rjeđe, nalogu se pojavljuju objave. On je to uspio na način da je dok je bio na slobodi sačinio objave i podesio da ih aplikacija za FB objavi u izabranom vremenu. Tako se doima da Mulahusić iz pritvora djeluje u svom prepoznatljivom stilu.

Ovo je stvorilo opšte oduševljenje kod njegovih  istomišljenika pa se čini da je njegovo hapšenje bilo kontraproduktivno za protivnike njegovog rada.