Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Orić sa 25 godina branio 60.000 Bošnjaka, a ti igraš igrice i vučeš nargilu

– Ovaj mladić je 1992. sa svojih 25 godina, na svoja pleća preuzeo odgovornost za preko 60.000 Bošnjaka, kojima je uz lijevu obalu Drine prijetila totalna katastrofa i nestanak. Uspješno je organizirao otpor čime je zaustavljeno dalje nadiranje agresorske JNA (VJ) sa desne obale Drine, potpomognute domaćim izdajnicima i ostalom četničkom bagrom! Ukoliko bi se našli u sličnoj situaciji za šta bi danas bio sposoban mladi Bošnjak od 25 godina? Ovo je napisao Alvir Hasanović, možda anonimni, ali strastveni i dokazani borac za prava Bošnjaka i ostalih koji vole državu BiH. Hasanović je tokom rata bio u diverzantskoj jedinici u Srebrenici. Uz post je objavio Orićevu fotografiju iz marta 1993. kada je ovaj grad posjetio Philippe Morlion, tadašnji komandant UNPROFOR-a.

Orić je bio komandant 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine. Uspješno je branio Srebrenicu od višestruko brojnijeg i neuporedivo bolje i više naoružanog neprijatelja. Srebrenica, de facto, okružena srbijanskom i teritorijom koju su kontrolisali Srbi Radovana Karadžića, najprije je na trik razoružana, zatim je predata UN-u, a da bi 11. jula 1995. godine velikosrbi kukavički prekršili dogovor i ušli u Srebrenicu. Orić je tri puta bio pred sudovima. Za optužbe da je kriv za ratne zločine, oslobođen je u Hagu i dva puta pred Sudom BiH. Ponižavanje i slamanje Orića je nedosanjani velikosrpski san. On je bošnjački Halid ibn Velid. Filmski akcioni junaci, za njega su smiješni.

U komentarima i odgovorima na Hasanovićevo pitanje za šta su sposobni današnji dvadesetpetogodišnjaci, ali i ostale mlade generacije, bilježimo interesantna mišljenja.

Većina za nargilu i videoigrice, nažalost!, odgovara Adis Hodžić.

Ipak, utjehu nudi Haka Sahanić. – Uvijek je bilo sposobnih Bošnjaka u svakom vremenu hvala Allahu. Ne treba se sikirati, imamo mi hairli momaka.

Zanimljiv ugao gledanja na ovo pitanje dao je Kasim Husejnović. Pa, i naši stariji su mislili da od nas nema ništa.

Šuti, sa mnogim od njih moram ja da se borim i da ga ubjeđujem da je Bošnjak. A on navali k’o blentav, ‘ja sam Bosanac, pa Bosanac’. I tako, sve u krug, tvrdi Mufa Junuzović.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

Konaković proglasio Nurkića neperspektivnim, onda je Tuzlak počeo zakucavati po NBA