Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

ZRAK – ZRAK! Turska raketa “Bozdogan” pri prvom dejstvu ostvarila direktan pogodak

Vijeće za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK) planira da prva turska raketa tipa zrak-zrak “Bozdogan”, koju su razvili mladi turski inženjeri, već 2022. godine uđe u inventar Turskih oružanih snaga (TSK), javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako je raketa “Bozdogan”, lansirana s borbenog aviona F-16, pri prvom dejstvu ostvarila direktan pogodak.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, koji pomno prati cjelokupan proces razvijanja ove rakete, putem društvenih mreža podijelio je informaciju o uspješnom testiranju.

“Turska je među nekoliko zemalja s tehnologijom raketa zrak – zrak”, napisao je Erdogan, a u videu koji je podijelio može se vidjeti lansiranje rakete i gađanje pokretne mete u zraku nazvane “Grom”. Na videozapisu se nakon uspješnog pogađanja mete može čuti i komentar “Masallah”.

Projekte “Simsek”, “Bozdogan” i “Gokdogan”, koji su u procesu certificiranja, razvila je nacionalna kompanija TUSAS. Očekuje se da će raketa “Bozdogan” već 2022. godine ući u inventar turske vojske.

Tako je Turska napravila vrlo značajan korak kada je riječ o nacionalnoj proizvodnji raketa tipa zrak-zrak, koje je ranije, pod vrlo teškim uslovima, bila primorana uvoziti.

S tim u vezi, 7. aprila je također provedeno ispitivanje gađanja pod koordinacijom četiri aviona F-16 i tanker aviona. Bozdogan je i tada, ispaljen sa F-16 ostvario direktan pogodak.

“Bozdogan” je raketa tipa zrak-zrak sa infracrvenim radimoetrom (IIR), teška 140 kilograma i razvija brzinu do četiri Macha.

“Bozdogan”, raketu koja razvija veliku brzinu i ima vrlo velike manevarske sposobnosti, razvili su mladi inženjeri u okviru projekta GOKTUG za potrebe Turskih oružanih snaga.

Cilj projekta GOKTUG je razviti rakete “Bozdogan” i “Gokdogan” te elektronične rakete koje će se koristiti za obuku. “Bozdogan” je razvijen kao raketa unutar vidnog polja, a “Gokdogan” pronalazi i eliniše mete izvan vidnog polja.

Rakete “Bozdogan” i “Gokdogan”, koje se prvenstveno planiraju integrirati na avione F-16, koristit će se protiv borbenih aviona, aviona velikih tijela, helikoptera, bespilotnih letjelica i krstarećih raketa.

Planirano je također da “Bozdogan” bude municija i za naoružane bespilotne letjelice, kao i jedno od važnih oružja nacionalnih borbenih aviona Turske.