Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Komšiž i Zvizdić reagirali na “non-peper” dokument

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je izjavio, komentarišući “non-paper” koji je dospio u medije kao neslužbeni diplomatski dokument koji govori o prekrajanju granica u regionu, da koliko je on vidio “BiH ne bi ostala po tom papiru“.

– Oni tu nude neku varijantu koja je zapravo nama bila ponuđena čak i prije nego što je rat počeo, a i u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke ili kako to kažu muslimanske. Taj papir, ta politika, sve to što rađa te ideje, koja je danas nažalost na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom. To je ono pravo zlo o kojem treba da pričamo – kazao je Komšić dodajući da je takvih ideja bilo i ranije.

Nisu ovo stvari od jučer i nisu iznenada, kazao je Komišić, dodajući da “Bog zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču“.

Ekstremni fašizam koji je i nacionalizam i koji je preuzeo vlast u pojedinim evropskim zemljama, kako je naveo, opasniji je nego što je bio prije nego se dokopao instrumenata vlasti.

-Više ne možemo da govorimo o umjerenoj kršćanskoj desnici koju je Evropa poznavala nakon Drugog svjetskog rata. Sad se suočavamo sa nečim što strašno podsjeća na onaj period Drugog svjetskog rata i po meni je najveća tragedija to što se dešava pod krovom te evropske kuće. Izgleda da su ti naši ‘evropski prijatelji’ vrlo brzo zaboravili istorijska iskustva i zaboravili su Hitlera – kazao je Komšić.

Naglasio je da ‘non paper’ “koji zovu Janšinim”, iako se ne navodi ko ga je pisao, očigledno postoji.

-Ne bih bježao od priče da okarakterišemo malo i hrvatski ‘non paper’ u tom kontekstu. Hrvatski ‘non paper’ nije tako grub kao ovaj, ali u suštini traži jednu vrstu podjele BiH zasnovanu prije svega na etničkoj osnovi – ustvrdio je Komšić.

Nepovredivost granica međunarodno priznatih država temelj je međunarodnog poretka, poručio je danas zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, komentirajući pojavu tzv. non papera kojim se zagovara i podjela BiH.

– U medijima čitamo da postoji “non paper”, koji je navodno sačinjen u kabinetu aktuelnog premijera Slovenije Janeza Janše, kojim se predlaže podjela BiH na način da bh. entitet RS pripadne Srbiji, a dio kantona Hrvatskoj.
To će biti moguće kada slovenska statistička regija “Koroška”pripadne Austriji, “Goriška” Italiji, a čitav Piranski zaljev Hrvatskoj. Dakle, nikada, jer je nepovredivost granica međunarodno priznatih država temelj međunarodnog poretka – poručio je Zvizdić putem Twittera.