DF! Da Ustavni sud BiH donese privremena pravila za održavanje izbora u Mostaru

Demokratska fronta (DF) poziva Ustavni sud Bosne i Hercegovine da donese privremena pravila za održavanje izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara.

U saopćenju DF-a se podsjeća da je Centralna izborna komisija BiH donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u BiH 2020. godine, u nedjelju, 4. oktobra, ponovo bez raspisivanja izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara.

– Unatoč svim prijedlozima za pronalaženje političkog rješenja za izmjene Izbornog zakona koje se tiču izbora za Gradsko vijeće Mostara, uključujući i prijedlog koji je u parlamentarnu procedure uputila Demokratska fronta, nedostatak političke volje za iznalaženje rješenja kod dobro poznatih aktera na političkoj sceni u BiH je ponovo bio presudan da se izbori za Mostar ponovo ne raspišu ni 12 godina nakon održavanja posljednjih – navode iz DF-a.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava “Baralija protiv Bosne i Hercegovine”, kako ističu iz DF-a, naloženo je Bosni i Hercegovini da u roku od šest mjeseci od dana kada ova presuda postane konačna, izmijeni Izborni zakon kako bi omogućila održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Dodaju da je navedena presuda, shodno članu 44. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, postala konačna 29. januara 2020. godine.

Navodi se da, ako država to ne učini, Evropski sud za ljudska prava je zaključio da je Ustavni sud BiH, prema domaćem zakonu i praksi, ovlašten da donese privremena pravila kao nužne prelazne mjere.

– S bzirom da se ne može očekivati da u parlamentu u skoro vrijeme dođe do političkog dogovora oko izbora za Gradsko vijeće Mostara, pozivamo Ustavni sud BiH, da kao vrhovni pravosudni autoritet donese privremena pravila za održavanje izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara, kako je i utvrđeno presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Baralija protiv Bosne i Hercegovine” – kaže se u saopćenju DF-a.

0