Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Znate li zašto Romeo Dujmović hvali MacKenzija i ko ga je ohrabrio za to?

Bivši komandant UNPROFOR-a u BiH Lewis MacKenzie nedavno je izjavio da 1995. godine u Srebrenici nije bio genocid već ratni zločin, a da su prethodno zločin nad Srbima u srebreničkim selima počinile jedinice Nasera Orića, čije oslobađanje u Haagu smatra sramotnim.

No, za Romea Dujmovića, bivšeg stanovnika Sarajeva, kojeg je napustio u osvit velikosrpskog napada na ovaj grad, MacKenzie je “gospodin”. Dujmović koji je zabio nož u leđa rodnom gradu, a tako i svojim komšijama i prijateljima iz djetinjstva, ovako je komentarisao vijest da je Udruženje žrtava i svjedoka genocida poslalo protestno pismo kanadskom generalu nakon što je u srbijanskim medijima negirao genocid u Srebrenici.

Ne samo da je podržao negatora genocida, već je i uvrijedio predstavnike žrtava.

Gospodin za vas koji lajete na sve strane, napisao je Dujmović, tako i govoreći da žrtve “laju”.

Bivši Sarajlija sada nastanjen u Holandiji, gospodinom naziva čovjeka koji je često prozivan i za sudjelovanja u silovanjima Bošnjakinja i Hrvatica u zloglasnom vogošćanskom logoru-bordelu “Kod Sonje” kojeg su formirale srpske okupacione snage.

MacKenzie, protiv kojeg je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo istragu i koje raspolaže svjedočenjima nekoliko žena koje su potvrdile da je general dolazio u logor, prisustvovao, te sam silovao zarobljenice, se ne obazire na to te se poziva na imunitet.

Zašto jedan idiotski Facebook komentar nije nebitan? Zašto boldirati stav fašisoidiziranog pojedinca koji podržava negatora genocida i vrijeđa žrtve tog zločina?

Zato što je Sarajevo došlo u tu fazu kada ovakvi iskazi dobijaju punu afirmaciju i uvažavanje. Oni su postali legitiman dio spektra prihvatljivih mišljenja i stavova. Njihovo rezolutno odbijanje i marškanje, temeljeno na bolnom iskustvu opkoljenih i ubijanih bh. gradova, biva etiketirano kao zatvorenost i nedemokratičnost. Tom zamahu i infiltraciji velikosrpstva su doprinijeli novouspostavljeni narativi i ideološki sistem koji je, treba priznati, okupirao i zauzeo bitne tačke u Sarajevu na kojima se odlučuje o usmjerenju i vrijednostima jednog društva.

Dujmović, dakle, nije nikakav pojedinac, drski provokator koji se obreo u Sarajevu i na temama koje se odnose na ovaj i gradove sa sličnom sudbinom, već prosječan glasnik agresorskog bića, onog koje ima svoje političke, medijske, društvene, akademske zaštitnike i zastupnike u sadašnjoj nametnutoj slici Sarajeva.

DEBLOKADA.COM