Znate li da je Skaka uradio više posla nego čitava Fortina vlada?

Mantre o nužnosti da se da prilka mladim ljudima su rezervisane samo za privilegovane. Taj poziv se ne odnosi na one koji ne pripadaju političko-ideološkom spektru isporučilaca te teze. Zbog toga Abdulah Skaka, još uvijek gradonačelnik Grada Sarajeva, nije i nikada neće biti prepoznat kao primjer mladog i energičnog čovjeka, kakvi su potrebni našem društvu, sve dok pripada bloku u kojem su tradicionalne vjerske, historijske i kulturološke vrijednosti.

No, nije Skakina mladost nešto zbog čega treba imati bilo kakav povlašten tretman u političko-društvenom životu, iako je to drugima apriorna prednost. Skakini rezultati su najbitniji razlog zbog čega bi ovaj političar trebao biti prepoznat i cijenjen u čitavom društvu.

Trebevićka žičara, EYOF igre mladih, Olimpijski muzej, Bistrička stanica, izgradnja senzacionalnog objekta Vidikovac, Trg Jugoslava Korenića, organizacija dočeka Nove godine sa najvećim muzičkim zvijezdama čime je Sarajevo dodatno pojačalo svoj imidž te je i profitiralo prilivom stotina hiljada turista, doniranje ramazanskih topova gradovima širom BiH, sanacija tunela na Ciglanama, mreža električnih romobila, čišćenje i uljepšavanje korita rijeke Miljacke, postavljanje olimpijskih krugova, samo su dio onoga što je ovaj mladi čovjek realizirao. Sve ovo je čekalo Skaku. Dodajmo i ovim konkretnim projektima i brojne “manje” koji se odnose na izgradnju i obnovu mostova, sarajevskih česmi, čišćenje i obnovu fasada, izgradnju turističke infrastrukture do iluminacije važnih objekata u centru i starom dijelu grada.

Uporedimo to sa radovm Vlade Edina Forte. Da li se mogu nabrojati konkretni projekti i iskoraci tadašnje Šestorke, a da to nije njihova tada odlično iskorištena Facebook stranica? Da li je to oko pola miliona maraka dodijeljenih samo preko kabineta jednog čovjeka ili je to dodjela novca nepostojećem institutu? Možda finansiranje portala sa kojeg su vrijeđane majke Srebrenice ili je to postavljanje kadrova koji su na sarajevskoj televiziji puštali skandalozne velikosrpske filmove?

Brojke ovako govore. Fortina vlada je imala budžet od oko 930 miliona maraka godišnje. Za godinu i četiri mjeseca, koliko su bili na vlasti, imali su na raspolaganju oko milijardu i 200 hiljada KM. Oduzmimo tome socijalna davanja, finasiranje komunalnih i sličnih usluga i izdatke za plate zaposlenim u javnom sektoru i svedimo novac za razvoj i kapitalne projekte na oko 200 miliona tokom 16 mjeseci. S druge strane, Budžet grada Sarajeva je 18 miliona KM pa je to manje od 80 miliona tokom četiri godine mandata. Jasno je da je Skaka tokom mandata oko četiri puta više uradio za Sarajevo nego Fortina vlada ako to mjerimo kroz novac s kojim su raspolagali i vrijeme tokom kojeg su bili na vlasti.

No, to nije bitno, pogotovo medijima i sarajevskoj Četvorki. Ipak će ostati činjenice koji ne mogu biti izbrisane, kao ni to da je Skaka uspio u okviru uskog djelokruga i ovlasti gradonačelnika, kao čelnika jedinice lokalne samouprave, te po jedinici vremena znatno manjeg budžeta od bilo koje vlade, uspio biti motor razvoja pa čak i realizovati neke historijske i kapitalne projekte. Dakle, Abdulah Skaka je najbolji i najefikasniji gradonačelnik Sarajeva u posljednjih pola vijeka. Nova vlada u KS, ako misle dobro građanima i ako nisu sujetni politikanti, trebala bi zamoliti Skaku da bude premijer.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo: