Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Da li će HDZ podržati Trojku u Travniku i tako se odužiti za Mostar?

U Travniku će 11. aprila biti održani prijevremeni izbori za načelnika.

SDA je ponudila penzionisanog brigadnog generala Oružanih snaga BiH Kenana Dautovića. SDP, Naša stranka i Narod i pravda su ponudili zajedničkog kandidata, advokata Harisa Kanižu. HDZ BiH bojkotuje ove izbore nezadovoljni odlukom CIK-a BiH da mandat ne dodijeli njihovom kandidatu Goranu Pejakoviću, drugorangiranom na izborima održanim 15.11.2020. na kojima je najveći broj glasova osvojio Mirsad Peco koji je umro na sami dan izbora.

Sve glasnije se špekuliše da je HDZ-ov bojkot fingiran i djelimičan te da će dio njihovih glasača izaći na izbore i glasati za Kanižu. Tako će, po osnovu takvih navoda, travnička trojka pobijediti SDA-ovog kandidata.

Postavlja se pitanje zašto bi postojao ovakav dogovor. Govori se da je to nastavak saradnje uspostavljene u Mostaru gdje je Naša stranka, koja je imala podršku SDP-a i NiP-a, omogućila izbor HDZ-ovog kandidata Maria Kordića za gradonačelnika. HDZ zna da nema birački potencijal za pobjedu, jer je Pejaković 15.11.2020.g. osvojio 6.597 glasova a Peco 10.204 glasa, pa su se sa Trojkom dogovorili za razmjenu. HDZ-u Mostar a Trojki Travnik. Realizacija drugog dijela dogovora, po špekulacijama, bit će na način da HDZ formalno bojkotuje izbore povlačeći iz kandidature Pejakovića, a da se potajno da znak njihovim glasačima da podrže Kanižu. Obzirom da će Kaniža i Dautović biti jedini ozbiljniji kandidati, može se očekivati neizvjesna utrku u kojoj prevagu mogu donijeti glasači HDZ-a koji će podržati kandidata Trojke. Kao što je Trojka u Mostaru pomogla Kordiću.

Dodatnu sumnju u postojanje ovakvog dogovora stvara činjenica da predsjednik NiP-a nije adekvatno reagovao na fizički nasrtaj HDZ-ovog predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Bugojnu Miroslava Zelića na vijećnika NiP-a Armina Čustu. Konakovićeva tolerancija prema Zelićevom postupku, tačnije izostanak jasne kritike na račun HDZ-a i nebriga za Čustu, kao da je u duhu mostarsko-travničkog dogovora.

DEBLOKADA.COM

Zašto je spomenik djeci ubijenoj u opsadi Sarajeva manje vrijedan u odnosu na “vječnu vatru”?