FORTINA KATASTROFA! Bivši premijer ne zna koliko KS ima općina, ali ga javnost ne ismijava

Javnost u BiH je selektivna. To se odavno zna. Ipak, još uvijek ima primjera neprofesionalizma i nepoštenja koji začude. Jedna od poslastica širih masa je lov na slovne greške i gafove. Nekim greškama ovog tipa trajno su etiketirani oni koji su ih načinili, ne mogu im biti oproštene da sve pozlate tokom svog rada. Često se te prozivke pretvore u tipično iživljavanje. Neke političke i interesne grupe kao prvorazredni argument da pokažu kako njihove mete nisu dostojne svojih funkcija, koriste upravo ta prokliznuća u javnim obraćanjima.

U susret lokalnim izborima u BiH, član Naše stranke i bivši premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, poslao je poruku o namjeri da ova stranka sa drugim političkim opcijama krene u osvajanje vlasti u KS.

– Kao što znate, od 10 sarajevskih općina u devet su načelnici iz SDA i mislim da je stvarno vrijeme da se udruženim nastupom naprave neke promjene, kako bismo pokazali da je moguće drukčije i na drugi način voditi naše sredine, izjavio je Forto za medije.

Da li je i Forto napravio samo lapsus? Nije. Dva puta je pokazao da ne poznaje ustavno-administrativnu strukturu KS. Prvo je rekao da taj kanton ima deset općina, a onda je potvrdio svoje nezanje dodavši da su u devet načelnici iz SDA. Činjenice su drugačije. Kanton ima devet općina. Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići, Trnovo, Vogošća, Ilijaš. U osam su načelnici iz SDA.

Nekoliko je pitanja koja se ne mogu zaobići. Kako da prosječno informirana osoba, pogotovo iz Sarajeva, ne zna koliko KS ima općina? Pogotovo ako je to profesionalni političar čak i bivši kantonalni zastupnik i premijer. Drugo je pitanje zašto javnost nije ni primjetila, ni kritikovala ovu sramotu? Tim više je to trebala jer za gafove drugih javnih ličnosti, koji su plod nesmotrenosti a ne neznanja, nisu imali razumijevanja i prosta. Da li su Fortina stranačka pripadnost i politika koja zastupa prava pripadnika srpskog naroda u Sarajevu, razlozi da bude amnestiran zapažanja, a onda kritika pa i ismijavanja njegovog elementarnog neznanja? Da li je sve to rezervirano za one koji nisu u političko-ideološkom spektru kojem pripada Forto?

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

KONAKOVIĆEV KADAR! Sergej Milešić podržava zloglasnog Handkea, sada je u NO RTV Zenica