Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Zašto se Srbija i Vučić nisu bunili protiv pušaka i topova okrenutih prema civilima u bh. selima i gradovima?

Od kraja novembra 2019. Srbiju je nekoliko dana potresala afera zbog naslovnice tamošnjeg sedmičnika NIN. Na fotografiji je predsjednik ove države Aleksandar Vučić u kojeg je, s obzirom na ugao fotografisanja, uperena cijev puške. Fotografija je nastala 2017. kada je Vučić posjetio sajam naoružanja.

Čitav front Vučićevih političkih, medijski i drugih pristalica je burno reagirao. Tvrdili su da je to poziv na ubistvo predsjednika. Za BiH su nebitni stavovi o tome da li je naslovnica bila nedolična ili je namjerno pogrešno interpretirana. Posmatrajući sa strane optužbu i odbranu na račun NIN-a, prosječnom stanovniku BiH koji je bio žrtva agresije Srbije, stvara se jedna nezaobilazna paralela.

Zašto srbijanska javnost tokom rata nije reagirala i izrazila brigu o ljudskim životima kada su njihove i puške i topovi njihove prekodrinske posestrim paradržave Republike srpske bili upereni u Bošnjake i Hrvate, na sela i gradove u kojima su živjeli? Zašto ni Vučić, dok je tokom rata kao saradnik Vojislava Šešelja obilazio srpske položaje iznad Sarajeva, nije bio protiv toga što su uperili oružje u taj grad i njegove stanovnike? Svojim očima je vidio te cijevi, ali je imao opravdanja za ugao i svrhu njihovog postavljanja. Zašto ni u miru Vučić nije protiv cijevi koje su ubijale naša sela i gradove i u njima civile?

Naravno da se ratne okolnosti ne mogu mjeriti sa mirnodobskim, te da rat jeste ‘normalno’ vrijeme za smrtonosne cijevi, ali se ni spomenuta naslovnica ne može pretvoriti u prijetnju po život i prvorazrednu državnu aferu. Nivo licemjerstva je nesnošljiv ako je nekome veći problem i smrtonosnija puška sa papira i u rukama grafičkog dizajnera od one prave u rukama velikosrpskih pijanih barbara. Ne mogu životi biti ugroženiji od puške sa fotografije, od one koja je napunjena olovom i na gotovs okrenuta prema bh. selima i gradovima. Vučić nije stradao od naslovnice, ali jesu mnogi od pušaka i topova koje su prema živim ljudima okretali njegovi pobratimi po ideologiji. Bilo bi dobro da se Srbija bunila protiv njihovih cijevi koje su bile okrenute prema nama.

DEBLOKADA.COM

 

Slična objava:

KAO ONI MLADIĆA! Zašto Bosanci ne slave četverostrukog ubicu iz Negotina Davora Pernića?