Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

ZAR NE VIDIMO? Na njihovo “Ima izać'” Bog nas je natjerao da sada govorimo “Ostani kući”

Globalna eksplozija korona virusa donijela je velike promjene u životima ljudi. Dok sa prozora svojih domova posmatramo prazne ulice, dok dobijamo vijesti o prestanku rada prodavnica i prijevoza, dok se uvodi zabrana kretanja a konstantno dolaze informacije o broju umrlih, shvatamo da svjedočimo jednom od prijelomnih momenata naše civilizacije. Naša okolina, naše navike i prioriteti se mijenjaju, interesi i htjenja se preslaguju na top-ljestvici. Uz ovakva tektonska izvrnuća, dok razmišljamo o svom i životima svojih najmilijih, komšija, poznanika i svih ljudi na svijetu, dok se u toku nekoliko dana mijenjaju cijeli sistemi vrijednosti, pa se i samootreznjujuće smijemo beznačajnosti svojih dojučerašnjih interesovanja i strasti, proklinjemo svoju i tuđu gramzivosti i neprirodnosti, neminovno je da se na sve gleda i sa filozofskog, duhovnog i religijskog aspekta.

Tako nam dozvolite i jedno lično zapažanje autora ovih redova izniklo iz promatranja slika današnjice. Na jednom od bh. portala postavljene su fotografije sablasno praznog Sarajeva nakon pojave virusa korona, a što je donijelo ograničenje i zabrana kretanja. Bez obzira što se takvi prizori mogu uočiti širom svijeta, ovi iz Sarajeva neminovno stvaraju poređenje sa prizorima od prije nekoliko mjeseci, iz septembra 2019.

Slogan tog okupljanja osoba koje promoviraju i opravdavaju život protivan Božijim naredbama, održao se pod sloganom Ima izać’.
Zaista je nemoguće zatvoriti oči, praviti se sljep, lagati sebe iz straha zbog negodovanja i optužbi za nehumanost od strane gore pomenutih osoba, pa i uz svjesnost da je nezahvalno tumačiti Božiju volju… Kada se sjetimo tadašnje poruke da Ima izać’, evo nas kako smo natjerani da govorimo i molimo Ostanite kući.

Kada se uporede prizori sa istog mjesta, iz iste ulice u Sarajevu, teško je ne vidjeti Božiju poruku i kaznu koja glasi: Nema izać’.

DEBLOKADA.COM

Povezana tema:

Ako podržavate paradu izašli ste iz islama, za povratak u vjeru potrebni su pokajanje i šehadet