Ističu da imamo svake godine orgijanja četničkih i ustaških grupa u raznim dijelovima BiH koji usput maltretiraju bošnjačke povratnike, ali tužilaštvo ne poduzima apsolutno ništa kako bi sve to spriječilo.

– Mnogo je velikog kriminala bilo za koje je državno tužilaštvo bilo nadležno, ali vrlo rijetko ili gotovo nikada nisu brzo i hitno reagovali kao u slučaju premijera Novalića, a mnogim slučajevima gdje se spominju zvučna imena nisu reagirali nikako. Uglavnom je to bio pismeni poziv i pismeno očitovanje na poziv, i sve to kod nas izaziva sumnje da svi građani nisu jednaki pred pravosudnim institucijama i da često odnos prema vama ovisi o tome koje narodu pripadate. Osim toga, činjenica da je osuđujuću presudu prezentirao sudija Braco Stupar, koji je prethodno potvrdio optužnicu u predmetu “Dobrovoljačka” i to nakon što su tri međunarodna suda u Hagu, Londonu i Beču utvrdila da u tom slučaju nema elemenata ratnog zločina, dovoljno govori.

Također, mnogo govori i to što presuda nije bila jednoglasna. Pružamo punu podršku Fadilu Novaliću, prije svega kao saborcu u Armiji Republike Bosne i Hercegovine, a zatim i kao federalnom premijeru koji je učinio puno na zaštiti i ostvarivanju prava boračkih kategorija.

Živeći i boreći se za vlastite živote i živote svojih porodica i građana koji su se našli u agresorskim obručima u periodu 1992.-1995. znali smo osjetiti sve vrste napada na našu zemlju, pa proteklih dana i mjeseci možemo osjetiti jednu vrstu konkretnijeg nasrtaja na državne institucije, a sve u cilju političke osvete i rušenja sistema. Ukoliko bilo ko u ovoj zemlji misli da može urušiti sistem na način kako to čine ovih dana, grdno se je prevario. Patriote Bosne i Hercegovine su još uvijek na bedemima ove zemlje i nećemo dozvoliti bilo kakvo poigravanje sa onim što nosimo u svojim srcima, a to je domovina – stoji u saopćenju Koordinacije boračkih organizacija ARBiH.