Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

U Memorijalnom centru u Potočarima obilježen Dan nezavisnosti BiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao i ranijih godina učenjem Fatihe odata je počast žrtvama genocida i položeni su vijenci na kamen temeljac u mezarju.

Učinili su to članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, predstavnici općine Srebrenica, predstavnici Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić, zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović, , predstavnici Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz Potočara i djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica, te građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika općine Srebrenica, čestitao je svim građanima Bosne i Hercegovine praznik Dan nezavisnosti.

“Bosna i Hercegovina živi, i živjet će duže od svih nas. Nadam se da će doći vrijeme da se ovaj dan obilježava na cijelom teritoriju. Svi oni koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom uvijek će obilježavati ovaj datum koji je jedan od najznačajnijih datuma u našoj historiji”, rekao je Fejzić.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, je kazao da je vrijeme da svi zajedno u Bosni i Hercegovini počnemo obilježavati i slaviti Dan nezavisnosti.

“Svjedočimo da je Bosna i Hercegovina tu, da je Dan nezavisnosti tu, da opstrukcije od strane vlasti ovog entiteta nama ne znače ništa. Bosna i Hercegovina obilježava Dan nezavisnosti i mi smo tu da se sjetimo svih šehida i da žrtva svih onih koji su se borili za Bosnu i Hercegovinu nije uzaludna. Mi ćemo nastaviti da istrajavamo i da se borimo za zemlju jednakih prava i mogućnosti. Očekujemo da vlasti ovog entiteta prestanu progoniti Bosnu i Hercegovinu iz ovog entiteta i svojih života jer je to nemoguće”, poručio je Salkić.

Šehida Abdurahmanović, ispred Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, je poručila da “moramo svi zajedno graditi Bosnu i Hercegovinu zbog generacija koje dolaze”.

“Moramo da se borimo za bolje sutra budućih generacija. Ne smijemo zaboraviti žrtve genocida i sve one koji su položili svoje živote za našu domovinu. Poruka budućim generacijama je da ne zaborave žrtve”, rekla je Abdurahmanović.