Gradnji crkve niko se ne protivi, ali džamiju mnogi osporavaju, čak i Bošnjaci

Analitičar društveno-političkih pitanja Mensur Graca objavio je zanimljivu paralelu o reakcijama na gradnju dva vjerska objekta u BiH. Potaknut je onim što je izazvala gradnja džamije na Rostovu, između Bugojna i Novog Travnika. Ta džamija treba da se zove po prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću. Investitori su Izudin i Arijana Herceg iz Novog Travnika. Oni su pribavili sve dozvole za džamiju koja bi trebala biti izgrađena na njihovom imanju. Evo šta je Graca napisao, a što prate i dvije fotografije:

– Slika 1. Nova Crkva sv. Ivana Krstitelja u Mostaru, naselje Rodoč. Slika iz oktobra mjeseca 2019. Kako se vidi radovi nisu bili završeni. Da li su radovi završeni do danas, nije mi poznato, no to je manje bitno. Ova ogromna crkva je izgrađena i niko nije postavljao bilo kakvo pitanje niti je ko osporavao.

Slika 2. Projekat izgradnje džamije vrlo malih gabarita na Rostovu kod Bugojna. Hrvati ustali na noge da spriječe izgradnju jer ih džamija (koja će se zvati po rahmetli Aliji Izetbegoviću) podsjeća na etničko čišćenje i zločine?!
Jesu li to Bošnjaci podstanari u svojoj zemlji pa moraju za sve tražiti saglasnost Srba i Hrvata? Ni Bošnjake niko nista ne pita pa neće ni Bošnjaci nikoga pitati. Bezobrazluku nikad kraja, napisao je Graca.