Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Sakibu Mahmuljinu Srbi su ubili tri brata i dvije sestre, šef logora u kojem su bili nije osuđen

Na naslovnoj slici su dva brata Sakiba Mahmuljina (Omer i Nagib) koji su ubijeni u Prijedoru, nakon mučenja u logoru. Još jedan, treći brat i dvije sestre i zet su mu ubijeni. Dvojica braće su strijeljana i bačena u provaliju na Korićanskim stijenama, dok je treći ubijen pred gradskom bolnicom. Generalove sestre su zarobljene, mučene i ubijene nakon dugotrajnog i svirepog mrcvarenja. Generalu su ubili 18 članova porodice.

Pokušajte se staviti u kožu čovjeka kojem su zločinci uzeli sve, a kojem je Bog dao sudbinu da komanduje oslobodilačkom vojskom koja je te iste zločince do nogu potukla na bojnom polju. “General Mahmuljin osuđen zato što nije završio kao njegova braća i sestre, mučen u logoru i ubijen”, objavljuju korisnici društvenih mreža.

On je 2020. godine ispričao da su mu u logoru “Omarska” (općina Prijedor) ubijena tri brata, a da je šef tog logora oslobođen optužbi za ubistva koja su vršili čuvari logora kojima je bio šef. Dodao je da su mu u Prijedoru ubijene i dvije sestre i zet, te da su poznati i počinioci zločina, a da niko iz lanca komandovanja nije optužen.

U zoni odgovornosti Trećeg korpusa bilo je 36.000 vojnika, imao sam vezu sa 41 potčinjenim. Postupajući tužilac je pokušao da me prikaže kao ‘super komandanta’, kao da nema sedam nivoa od komandanta do vojnika – kazao je Mahmuljin 2020. godine.

Naglasio je da se za 555 ratnih dana, koliko je bio komandant, nije desio nijedan zločin nad civilima od vojnika koji su izvršavali njegova naređenja i bili pod njegovom komandom, te da nikada nije naredio da se prekrši međunarodno humanitarno pravo, već da se zalagao za njegovo poštivanje.