Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

U Kalesiji proizveden prvi montažni stambeni kontejner za građane Turske

U Kalesiji je danas predstavljen stambeni kontejner za kojeg će početi serijska proizvodnja, a nakon čega će kontejneri biti isporučeni u zemljotresom pogođena područja u Turskoj.

“Napravili smo ovaj prvi kontejner da vidimo koliko će nas koštati i koliko vremena će trebati da se montira. Cijena potrebnog materijala je oko 2.200 KM, a rad na sječenju materijala i sve drugo je urađeno besplatno od radnika koji su uposleni u kalesijskim kompanijama i koji su tu da pomognu”, kazao je  vijećnik u Općinskom vijeću Kalesija i član radne grupe koja je određena za provedbu ovog projekta Mujo Mujkić.

Inženjer mašinstva koji je zajedno sa drugim kolegama bio uključen u crtanje i projekat Huso Atlagić ističe da je zadovoljan urađenim poslom, jer kontejner je dimenzija 3×2,40 metara i kao takav pogodan je za transport. Prema njegovim riječima u planu je da se uradi kontigent od 30 stambenih kontejnera, za šta je potrebno oko 66.000 KM, a vijećnici i privrednici do sada su na račun uplatili oko 38.000 KM.

Na današnjoj prezentaciji pozvani su kalesijski privrednici ali i građani da se odazovu pozivu i da izvrše uplatu sredstava na otvoren račun u NLB banci kako bi se mogao nabaviti potreban materijal za nastavak ovog projekta. Organizatori pomoći za narod Turske su optimisti i nadaju se da će 30 stambenih kontejnera uz pomoć građana i privrednika biti završeno u roku od 20 dana i kako bi se mogli dopremiti  put Turske.

Predstavnici Općine Kalesija će u narednim danima obaviti razgovore sa odgovornim osobama u Ambasadi Turske u Sarajevu kako bi dobili sve potrebne dozvole, ali i lokacije gdje su stambeni kontejneri najpotrebniji. Kako je rečeno “Kuća prijateljstva”, kako su ovi stambeni kontejneri dobili ime, bit će novi dom za veliki broj porodica koje su izgubile krov nad glavom u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku.

Podsjećanja radi, Općina Kalesija je već ranije bratimljenoj Općini Talas koja se nalazi u regiji Kayseri iz budžetske rezerve izdvojila 20.000 KM na ime zbrinjavanja i pomoći ugroženom stanovništvu.