Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Kešo: Konakovićeve i Nešićeve ocjene sramotne, BiH je mogla poslati još 75 posto pomoći

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Kešo saopćio je da su izuzetno zabrinjavajući stavovi kojima članovi Vijeća ministara komentarišu, kako kaže, ogroman propust koji su napravili u vezi sa slanjem pomoći područjima pogođenim zemljotresom u Turskoj.

– Jučer je i sam ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić potvrdio da su mu iz Evropske unije potvrdili da bi EU subvencionirala 75 posto finansijskih troškova spasilačkih službi iz BiH, ali da je to nemoguće jer Vijeće ministara nije donijelo odluku o slanju zajedničkog tima.

Očekivano je za Nešića što cinično i nezainteresirano komentarisao navedeni propust, ali to i dalje nije normalno ponašanje jednog državnog ministra.

Nije daleko od Nešićeve reakcije ni objašnjenje ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da odluka nije donesena jer je, kako kaže, “teško bilo tražiti neke mailove” što predstavlja skandalozan i izuzetno zabrinjavajući stav – kazao je Kešo.

Posao nosilaca državnih funkcija i njihovih službenika, kako ističe, i jeste da “traže neke mailove”, te da će zbog činjenice da nisu uradili svoj posao Bosna i Hercegovina ostati bez potrebnih 75 posto sredstava, koja su se mogla iskoristiti za slanje dodatne spasilačke ili druge vrste pomoći ugroženom narodu.

– Spasilačke službe iz Bosne i Hercegovine su uradile izuzetan posao na spašavanju života, ali Vijeće ministara nije završilo svoj posao za što mora nositi punu odgovornost, na čemu će naši zastupnici insistirati u okviru Parlamenta i relevantnih komisija za nadzor rada Vijeća ministara – naveo je Kešo u saopćenju za javnost.