Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Razlozi za smjenu direktorice Ginexa: Od pogodovanja kupcima u Srbiji do odbijanja širenja proizvodnje

U zadnje vrijeme stigao je veliki broj pritužbi na rad direktorice goraždanskog Unis Ginexa Munevere Fočo, usljed čega je Nadzorni odbor (NO) kompanije predložio, a Vlada Federacije BiH kao većinski vlasnik, prihvatila da smijeni Upravu ovog privrednog društva, prije isteka mandata. Nakon protesta održanih u krugu fabrike Ginex, NO je sinoć odgodio smjenu.

Prema informacijama iz Nadzornog odbora, sve je kulminiralo s krajem prošle i početkom ove godine kada je Fočo odbila postupiti po zahtjevima NO. Tužilaštvo Bosansko-podrinjskog kantona u novembru prošle godine pokrenulo je provjere navoda o nepravilnostima, među kojima je netransparentno upravljanje Društvom, zaključivanje štetnih kupoprodajnih ugovora, posredničkih provizija.

Zahtjev za smjenu uslijedio je 4. februara ove godine nakon što je 31. januara direktorica Fočo poslala dopis kojim odbija provesti zaključke Nadzornog odbora od 29. decembra prošle godine.

-Time se dodatno stvara sumnja u prikrivanje niza nezakonitih radnji – naveo je u zahtjevu za smjenu član NO Hamid Pršeš.

O argumentima zbog kojih je NO pokrenuo proceduru razrješenja, a Vlada prihvatila, izvršni direktor za proizvodnju Hasan Tafro kaže da su oni brojni te da dokazuju kako je direktorica Fočo pokušala na svojevrsni način privatizirati ovo javno preduzeće kroz autokratsku vladavinu. Tafro je 11. februara uputio dopis članovima Nadzornog odbora kojim se ograđuje od odluke direktorice Fočo od 31. januara, potvrđujući da ona sve odluke donosi samostalno bez zakazivanja sjednica Uprave čiji je i on član.

Tafro navode potkrepljuje dokumentacijom iz koje je, kako ističe, vidljivo da je investiranje u fabrici vršeno bez saglasnosti svih članova, a između ostaloga tu su i dokazi o isplatama donacija pod sumnjivim okolnostima.

– Poseban problem stvorila je politika formiranja cijena Ginexovih proizvoda gdje je direktorica Fočo pogodovala kupcima iz Srbije i Makedonije, dajući im manje cijene nego domaćim. Također, odbila je ispuniti nalog vlasnika da se prvo podmire domaći, a onda strani proizvođači i trgovci, što je strategija Vlade i Nadzornog odbora jer domaći moraju biti prioritet, pojašnjava Tafro.

Nadalje, jedan od razloga za traženje smjene direktorice Fočo Nadzorni odbor je našao i u njenom odbijanju investiranja u nove projekte i širenje proizvodnje.

O svemu je obaviještena i Federalna uprava policije iz koje su početkom marta ove godine od Ginexa zatražili podatke o formiranju cijena proizvoda od 2017. godine do danas kao i podatke o ugovorima, izvještajima, povezanim licima, donacijama, kriterijima.

– Postoji osnovana sumnja i na skrivanje podataka o pravim kapacitetima, kao i da je došlo do varanja trgovaca putem narudžbi bez ugovora. Također, direktorica je odbila nalog Vlade za izmjenu Statuta kako bi ga prilagodila Zakonu o privrednim društvima. Odbila je i da traži saglasnost od NO za sve ugovore veće od 10.000 KM, kaže Tafro.