Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

SVAĐAJU HEROJE! Zbog Vinka Šamarlića Trojka briše ime heroja Šemse Baručije

Općinsko vijeće Novog Sarajeva 27. maja 2021. godine je donijelo odluku  da se sportska dvorana na Grbavici nazove po Goranu Čengiću. Ovog sportistu je 14. juna 1992. godine ubio ratni zločinac Veselin Vlahović Batko nakon što je Čengić pokušao zaštititi svog komšiju, starog i bolesnog profesora Husniju Ćerimagića.

Uz ovu promjenu, Vijeće je odlučilo i kasarnu u Velešićima nazvati po Vinku Šamarliću. On je bio pripadnik specijalne policijske jedinice i istaknuti džudista. Osvojio je brojne medalje te je postao reprezentativac BiH. On je imao ostvarenu olimpijsku normu za odlazak na Olimpijske igre koje su se 1992. godine održavale u Barceloni. Poginuo je 8. juna 1992., dan prije odlaska ekipe na Olimpijske igre u Barceloni. Posthumno je odlikovan i “Zlatnom policijskom zvijezdom”, “Medaljom za hrabrost” i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”. Jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, a svake godine u spomen na njega u Sarajevu se održava Memorijalni, internacionalni džudo turnir.

Sada kasarna u Velešićima nosi ime  po heroju Šemsi Baručiji. Najviše ratno priznanje „Zlatni ljiljan” dobio je 1994. godine kao pripadnik Komande 1. korpusa. Poginuo je 11.10.1994. godine na Moševačkom brdu – Vareš, u činu kapetana, na dužnosti referenta za planiranje i obuku inžinjerskih jedinica. Ukopan je u haremu Alipašine džamije.

Ovo brisanje imena jednog heroja da bi se dao naziv po drugom, lakrdija je koja je zapela za oko javnosti. Politički analitičar Samir Avdić reagirao je na ovu nelogičnost. Prenosimo njegovu objavu:

Dosta neopaženo je prošla vijest da je OV Novo Sarajevo na svojoj sjednici 27. 05. 2021. usvojilo inicijativu o promjeni imena kasarne “Šemso BaruČija” u “Vinko Šamarlić”. Baručija je ratni heroj i dobitnik najvećeg priznanja “Zlatni ljiljan”, pa je logično pitanje zašto se ukida ime jednog zlatnog ljiljana sa drugim, i po čemu bi Vinko bio zaslužniji od rahmetli Šemse?

Odgovor na ovo pitanje svakako treba dati Konakovićeva vladajuća Trojka koja participira u vlasti i koja donosi odluke. Izlazak sa sjednice vijećnika Konakovićevog NIP-a zbog ove inicijative nije nikako dovoljan odgovor, jer njihovi koalicioni partneri Naša Stranka i SDP imaju 18 ruku.

Ovo je samo jedan u nizu primjera kakvu politiku vodi vladajuća Trojka, pogotovo što postoji više načina da se riješi ovo pitanje kao što je model “Safet Zajko”, gdje bi kasarna i park zadržali ime rahmetli Šemse, a dio Rekreativnog centra dobilo naziv po imenu Vinka Šamarlića. Skidanje sa kasarne imena zlatnog ljiljana Šemse Baručije, ako se desi, je udarac na simbole našeg naroda, a faktura za ovaj sraman čin ići će na adresu vladajuće Trojke, objasnio je Avdić.

 

DEBLOKADA.COM