Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

SREBRENIČANI PITAJU! Da li je Kojović za to da sve odluke donose negatori genocida

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” primila je k znanju informaciju iz Sarajeva da Naša stranka neće podržati koaliciju u Općinskom vijeću Srebrenica.

– S obzirom na to protivljenje, ne možemo a da ne pitamo predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića da li je za to da Bošnjaci i probosanske stranke prestanu biti politički faktor u Srebrenici i da nemaju nikakav utjecaj i nijednu poziciju u institucijama vlasti, te da sve odluke koje se odnose na naše živote i budućnost donose isključivo predstavnici politika koje negiraju genocid? – navodi se u saopćenju.

Neulazak u vlast značilo bi upravo to, ističu, te kažu da ih zanimaju motivi protivljenja i uskraćivanja podrške Predraga Kojovića i ostatka rukovodstva Naše stranke iz Sarajeva.

– Mnogo je lakše formirati vlast bez negatora genocida u Sarajevu i držati lekcije o principijelnosti nego što je to slučaj u Srebrenici – ističu.

Maglašavaju da formiranje vlasti sa SNSD-om nije pitanje njihovog izbora već jedina mogućnost koja je preostala nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

– To je odluka koju smo donijeli mi u Srebrenici, a ne centrale stranaka ili bilo ko iz Sarajeva – stoji u saopćenju.

Smatraju da stav Predraga Kojovića o neprihvatljivosti formiranja vlasti sa negatorima genocida, što su u suštini sve stranke sa srpskim etničkim predznakom, znači da Naša stranka nikada neće učestvovati u formiranju vlasti i na nivou države Bosne i Hercegovine.

– Uskraćivati to pravo nama, preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici, a formirati vlast sa istim tim strankama na drugim nivoima vlasti bilo bi vrlo neprincipijelno i licemjerno, te stoga vjerujemo da će Kojović i Naša stranka ostati dosljedni stavovima koje danas pokušavaju nametnuti nama – saopćila je “Moja adresa Srebrenica”.