Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Sjedinjene Države uvele sankcije Dodiku, ATV-u, Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću

Vlada Sjedinjenih Američkih Država nametnula je sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, mediju koji je pod njegovom kontrolom, a u vezi s njihovim koruptivnim djelovanjem i kontinuiranim nastojanjima da se ugrozi stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Naime, danas je Ured za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD uvrstio na svoju listu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, kao i Alternativnu televiziju d.o.o. Banjaluka, što je odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i stalne prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva finansija SAD pojašnjavaju da se sankcije za Milorada Dodika i prateću medijsku platformu uvode zbog destabilizirajućeg i koruptivnog djelovanja.

Ističu da Dodikovo destabilizirajuće i koruptivno djelovanje podriva 26. godišnji napredak postignut od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Današnja mjera koja predstavlja prvu primjenu Izvršne uredbe 14033, zasniva se na posvećenosti Bidenove administracije pozivanju na odgovornost onih koji, između ostalog, podrivaju stabilnost regije zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama po dugogodišnje mirovne sporazume.

– Dodik podriva institucije BiH pozivanjem na oduzimanje državnih nadležnosti i pokretanjem procesa stvaranja paralelnih institucija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Štaviše, Dodik je koristio i koristi svoj službeni položaj u BiH za gomilanje ličnog bogatstva ucjenjivanjem, podmićivanjem i ostalim oblicima korupcije – pojašnjava se u saopćenju.

Njegova etno-nacionalistička retorika podjela, dodaje se, odražava njegova nastojanja da promovira ove političke ciljeve i odvuče pažnju od njegovih koruptivnih aktivnosti.

Kumulativno, ističe se, sve ove aktivnosti predstavljaju prijetnju stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i podrivaju Daytonski mirovni sporazum, što predstavlja rizik šire regionalne nestabilnosti.

Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu aktivnost, Brian E. Nelson rekao je da “destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i njegovi pokušaji demontiranja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji su motivirani njegovim ličnim interesima, prijete stabilnosti BiH i cijelog regiona”.

– Sjedinjene Države će bez oklijevanja djelovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama na račun svojih građana, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje – naveo je Nelson.

Daytonski mirovni sporazum, podsjećaju, (Dayton Peace Accords (DPA)) kojeg su 1995. godine potpisali predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, okončao je etnički sukob u BiH i uspostavio današnji ustav BiH.

Ministarstvo finansija SAD, dodaje se dalje, je 17. januara 2017. godine, u skladu sa Izvršnom uredbom 13304, stavilo Dodika na listu zbog aktivnog opstruiranja ili postojanja značajnog rizika aktivnog opstruiranja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Današnje mjere, naglašava se u saopćenju, nadovezuju se na ovo nasljeđe, a usmjerene su na njegovo kontinuirano destabilizirajuće djelovanje u vezi sa Daytonskim mirovnim sporazumom, kao i njegovu zloupotrebu službenog položaja s ciljem učestvovanja u široko rasprostranjenoj korupciji koja podriva državne institucije u BiH.

– Dodik takođe otvoreno poziva, i već djeluje u tom smjeru, na jednostrani prenos državnih nadležnosti sa državnog nivoa na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta koji čine BiH zajedno s Brčko Distriktom – kaže se u saopćenju.

Dodik se također, dodaje se, javno protivi visokom predstavniku za BiH kojeg je imenovala međunarodna zajednica, kao i sastavu Ustavnog suda BiH. Pored toga, Dodik javno ponižava ostale etničke i vjerske skupine u BiH produbljujući podjele i politički ćorsokak. Stoga je Dodik stavljen na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za, ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u kršenju ili činu kojim opstruira provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma ili predstavlja prijetnju za istu.

U saopćenju se pojašnjava da je Dodik stavljen na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 i zbog odgovornosti za ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u korupciji koja se tiče zapadnog Balkana.

Konkretno, ističe se, uspostavio je mrežu podrške u BiH od koje imaju koristi on i njegovi saradnici. Jedan primjer njegovog koruptivnog djelovanja je da je Dodik svojim bliskim poslovnim saradnicima direktno obezbijedio ugovore s vladom i monopol u RS. Prihode od korupcije Dodik koristi za podmićivanje i dodatne koruptivne aktivnosti u cilju promovisanja ličnih interesa na račun građana u RS.

Alternativna televizija d.o.o. Banja Luka (ATV), medijska kuća sa sjedištem u Banjaluci, RS, u privatnom vlasništvu je kompanije koja je usko povezana sa Dodikovom porodicom.

Međutim, sam Dodik, iza scene, lično kontroliše ATV, naprimjer tražeći da on lično odobri medijske priče koje se odnose na politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV da bi svjesno i izričito promovisao sopstvenu agendu koja uključuje njegove napore da ocrni ostale političke ličnosti, da poboljša svoj javni imidž i promovira svoje lične i političke ciljeve.

Dodik je ugovore, tvrdi se u saopćenju, koji se odnose na ATV dao direktno članovima svoje porodice koju koristi kao još jedan kanal za korupciju. Direktno je usmjeravao novac od javnih kompanija ka ATV u svrhu korupcije. Značajno je povećao finansije za ATV posljednjih godina i učestvovao u zlonamjernim kampanjama za širenje uticaja putem društvenih medija koristeći ATV da bi objavljivao sadržaje koji promovišu njegove političke i lične ciljeve.

ATV je stavljena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili ista djeluje ili se čini da djeluje za ili u ime Dodika, direktno ili indirektno.

– Kao rezultat današnjeg djelovanja, sva imovina i prava na imovinu pojedinca i subjekta koji su gore navedeni, a koji se nalaze u SAD ili ih posjeduje ili kontroliše državljanin SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC – ističe se u saopćenju.

Pored toga, svi subjekti koji su direktno ili indirektno u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, u iznosu od 50 posto ili više, takođe bivaju blokirani.

Generalno su zabranjene sve transakcije koje obavljaju državljani SAD, ili unutar Sjedinjenih Država (ili u tranzitu kroz Sjedinjene Države), a koje uključuju bilo koju imovinu ili pravo na imovinu osoba stavljenih na listu ili blokiranih na drugi način, osim ako OFAC nije izdao generalnu ili konkretnu dozvolu, ili izuzeće.

Zabrane se odnose na davanje doprinosa ili oosiguranju sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist svake blokirane osobe, ili primitak bilo kojeg doprinosa ili sredstava, dobara ili usluga od takve osobe, stoji u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva finansija SAD.

“Ministarstvo vanjskih poslova SAD objavilo je da bivšem predsjedniku VTSV Bosne i Hercegovine, Milanu Tegeltiji, te predsjedniku PDA i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini, Mirsadu Kukiću, neće biti dozvoljen ulazak u SAD. Ono što je danas uradila Vlada SAD upozorenje je onima koji bi mogli biti prijetnja stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine zbog ličnih ili političkih ciljeva. Sjedinjene Države će bez oklijevanja djelovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama na račun građana BiH, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje sopstvenim aktivnostima i aktivnostima kompanija i poslovnih subjekata koje koriste”, saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.