General Mahmuljin koji je oslobađao Vozuću osuđen na osam godina zatvora

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je, nakon ukidanja prvostepene presude i održanog pretresa, izreklo drugostepenu presudu kojom je optuženi Sakib Mahmuljin osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Prethodno je, početkom prošle godine, Sud BiH prvostepenom presudom oglasio krivim nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina za ratne zločine i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od deset godina zatvora.

Kako je saopšteno iz Suda BiH Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH Mahmuljina je proglasilo krivim za krivična djela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika – nečovječno postupanje, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika – ubistvo, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika – nečovječno postupanje, te ratni zločin protiv civilnog stanovništva – nečovječno postupanje.

Osuđujuća presuda Mahmuljinu nije zadovoljenje pravde, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

“General Mahmuljin nije naredio, ni izvršio zločin – niti je to utvrđeno u ovoj presudi – i nikada se neće moći porediti sa generalima Vojske RS i HVO-a koji su naređivali, organizirali i činjenjem kroz udružene zločinačke poduhvate izvršavali masovna ubistva, poput genocida u Srebrenici, zločina u Vlasenici, Prijedoru, Sanskom Mostu, ili masakra u Ahmićima”, istaknuto je u saopćenju.

Presuda od osam godina zatvora za nesprečavanje tuđih zločina, a na osnovu upitnih tvrdnji o nadređenosti izvršiocima zločina, predstavlja nepravednu kaznu. Iz SDA podsjećaju, primjera radi, da su komandanti bataljona Zvorničke brigade Srećko Aćimović i Ostoja Stanišić za svjesno pomaganje pogubljenja 3.000 Bošnjaka u Kozluku i Petkovcima, u okviru genocida u Srebrenici, osuđeni pred Sudom Bosne i Hercegovine na manje kazne, sedam i pet godina.

“Očigledno je da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine selektivno pristupa procesuiranju i krivičnom gonjenju za ratne zločine”, navedeno je u saopćenju.

Iz SDA ističu da se ne može drugačije objasniti da Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu protiv direktnih izvršilaca zločina počinjenih tokom opsade Sarajeva, da je dopustilo bijeg osumnjičenog za genocid u Srebrenici Momira Savčića, te da godinama ne podiže optužnice protiv oficira HVO-a i VRS-a za izvršenje i naređivanje masovnih zločina, dok sistem progoni visoke oficire ARBiH za nesprečavanje zločina.