Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Novinar Salih Brkić Bošnjačkom institutu poklonio audio-video arhivu

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića dobio je poklon od tuzlanskog novinara Saliha Brkića u vidu audio-video arhive, od uništenja masovnih grobnica do velikih historijskih građevina.

On je bio novinar za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, u periodu od 1992. godine do 1995. godine. Njegova arhiva predstavlja jednu od najvećih ličnih arhiva i kao takva obuhvata više segmenata, posebno je zanimljivo istaći da je gotovo sve dokumentovao svojom privatnom kamerom.

– Poklon, koji smo primili, samo je prva faza obrade čitavog korpusa a odnosi se na rušenje kulturno historijskih islamskih građevina u Bosni i Hercegovini i samo ta faza iznosila je 20.000 KM. Ovo predstavlja tek početak digitaliziranja arhive Saliha Brkića, čiji je ukupni finansijski plan za realizaciju 45.000 dolara – naglašeno je.

Kako se ističe u saopćenju za javnost, čitav projekt dobio je mogućnost realizacije upravo zahvaljujući pomoći porodice Hasanović: Mensi i Vedadu i njihovim kćerkama Verdi i Amini iz Los Angelesa,CA, USA.

– Prilikom obilaska izložbe ‘Bosanski pogledi i putokazi: Adil Zulfikarpašić 1921-2008.’ Bošnjački institut – Fondaciju Adila Zulfikarpašića posjetio je Davor Perinović, prvi predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine sa sinom Danijelom Perinovićem, diplomiranim pravnikom kao stručni saradnik iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine. Primio ih je direktor Instituta Faris Gavrankapetanović te su u zajedničkom druženju prisjetili saradnje dr. Perinovića sa Adilom Zulfikarpašićem, kao i zajedničke saradnje na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo nakon Perinovićevog dolaska iz Australije – saopćeno je iz Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića.