ORUŽANE SNAGE BiH! Gase požare, postavljaju šatore na granici

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u subotu, 11. aprila 2020. godine nastavio je gasiti požar kod Mostara, nakon što je u petak, dan prije, otpočeo gašenje na tom području.

Rano ujutru, 10. aprila 2020. godine, 2. helikopterski skvadron Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH s helikopterom UH-1H iz kasarne „Rajlovac“, još je bio angažiran na gašenju požarišta u širem području općine Prozor, na kojem je gasio požar još od srijede 8. aprila.

Nakon ovog zadatka, 2. helikopterski skvadron OS BiH s dvije posade i jednim helikopterom UH-1H, istog dana se angažira i na gašenju šumskog požara nastalog na širem području grada Mostara. Zrakoplovno osoblje, tehnika za podršku i helikopter upućeni su na lokalitet Livač, odakle su počeli s gašenjem požara na području Mostara. U petak je lokaliziran dio požara na lokalitetu Livač u blizini naseljenih mjesta. Bačeno je više od 15 vedara vode i lokaliziran požar na komunikaciji prema Rujištu, gdje se također nalaze stambeni objekti.

Zadatak kod Mostara, koji je nastavljen i danas, u subotu, provodi se uz sve potrebne sigurnosne mjere u vrijeme pandemije COVID-19.

Pripadnici 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH tokom pandemije COVID-19, helikopterima UH-1H iz zraka su gasili požare kod Drvara 19. marta, kod Tuzle 8. aprila, te istoga dana drugim helikopterom na području općine Prozor, gdje su nastavili gašenje 9. i 10. aprila.

Oružane snage BiH su i dalje angažirane na devet graničnih prijelaza, gdje su instalirani šatorski objekti, opremljeni s kompletima vojničkih kreveta i u kojima su izvršene mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD mjere), s uspostavljenim mjerama osiguranja i čuvanja šatorskih naselja.

Od 20. marta do 10. aprila, u skladu s procedurama, na osnovu 39 zaprimljenih zahtjeva, civilnim strukturama je odobreno ukupno 28 kontejnera, 53 šatora (velikih i malih) i 1.706 kreveta, prema općinama: Čapljina, Livno, Brčko, Banja Luka, Goražde, Nevesinje, Bileća, Zenica, Čitluk, Bijeljina, Orašje, Mostar, Ljubinje, Gacko, Travnik, Žepče, Lopare, Brod, Pelagićevo, Vlasenica, Kanton Sarajevo, Jablanica, te Štabu za vanredne situacije Republike srpske i Štabu CZ Republike srpske.

Trenutno, OSBiH su angažirane na 24 lokacije na kojima je angažirano sedam kontejnera, 37 velikih i 15 malih šatora i 1.037 kreveta, a u fazi je priprema za angažiranje resursa na još 13 lokacija.

Također, prema dosadašnjoj evidenciji, na dan 10. aprila u OSBiH se 102 vojna lica nalaze u samoizolaciji, a potvrđeno je sedam slučajeva oboljelih pripadnika OSBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

0