Rasim Muratović novi direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti

Prof. dr. Rasim Muratović imenovan je za direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Tim povodom je za Fenu izjavio da se u predstavljenom programu rada i razvoja Instituta za naredni četvorogodišnji mandatni period fokusirao prvenstveno na to „da iz svakoga treba izvući ono pozitivno i ono najbolje“, odnosno da slijedi period timskog rada, kao i individualnog angažmana u Institutu, ali “uklopljenog” u interese kolektiva.

– Zalagaću se da svi uposlenici budu marljivi, ambiciozni, skromni, disciplinovani i obrazovani, potaknuti i potpomognuti. Duboko smo zagazili u 21. stoljeće i u nauci više nema hodajućih institucija – kazao je Muratović naglašavajući opet značaj timskog rada.

Osim toga, kako kaže, zalagat se se da svaki novi uposlenik i kolega bude bolji od njega, da budući direktori Instituta budu bolji od njega.

– Mladi istraživači zaslužuju najbolje trenere jer inače nikada neće saznati dokle sežu njihovi talenti; ako naša nauka postane borba ega naučnih seniora, opravdano ćemo odbiti mlade od nas.Neće biti mjesta za isključivost i netrpeljivost. Intenzivno, zajedno sa svim usposlenicima, radit ću na prevladavanju skučenog stanja duha i profesionalne arogantnosti u nauci. Može zvučati na prvi pogled paradoksalno, ali bez obzira na to što smo u vrijeme pandemije koronavirusa premješteni iz našeg objekta na Marindvoru, Institut nikad nije imao bolje uslove za rad i mogućnost za razvoj institucije i onoga što je naša osnovna djelatnost – riječi su novoimenovanog direktora.

Predstavljajući program rada za četvorogodišnji mandatni period, prof.dr. Muratović je kazao da kao najadekvatnije rješenje, nametnuto spletom okolnosti u ovom istorijskom trenutku, samo nudi dio svog životnog, ljudskog i profesionalnog iskustva svim uposlenicima Instituta.

– Nudim sebe, da budem prvi među jednakima, bez bilo kakvog pokušaja nametanja nekih svojih posebnih zahtjeva i želje da se bavim ljudima. Naprotiv, mi ćemo se svi skupa baviti realizacijom ideja u korist Instituta pa onda svih nas; da zajedno dodatno relaksiramo međusobne odnose i razvijamo dalje naš institut – izjavio je prof. dr. Rasim Muratović.

Ovaj naučni savjetnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava izabran je za direktora 21. septembra većinom glasova na sjednici Vijeća te institucije u Sarajevu.