Podrška iz BiH Azerbejdžanu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH želi da iskaže iskrenu podršku Republici Azerbejdžan i azerbejdžanskom narodu u trenutku kada su po ko zna koji put napadnuti od strane agresora Armenije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nažalost, i sada je Republika Azerbejdžan izložena agresivnim artiljerijskim napadima koji su upereni protiv civilnog stanovništva Azerbejdžana. Rezultat jednog takvog agresorskog artiljerijskog napada prije dva dana od Armenije na civile bilo je i ubistvo peteročlane porodice Gurbanov u selu Gashalti u Azerbejdžanu. Ponovo agresor Armenija čini ratne zločine protiv civilnog stanovništva baš kao što je to radila i devedesetih godina u gradu Hodžali i drugim mjestima u regiji Nagorno-Karabah kada je napala Republiku Azerbejdžan i otela skoro petinu teritorije. Želimo da iskažemo protest i osudu protiv Armenije koja ne poštuje rezolucije UN niti napore Azerbejdžana koji želi da se sukob riješi mirnim putem, već čestim oružanim napadima i provokacijama narušava suverenitet Republike Azerbejdžan”, navode iz Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH.

Navode da svakako razumiju situaciju u kojoj se nalazi Republika Azerbejdžan, jer je i Bosna i Hercegovina doživjela agresiju devedestih godina kada su susjedne države pokušale da silom podijele teritorij međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

“I u Bosni i Hercegovini i u Republici Azerbejdžan su tada počinjeni ratni zločini – genocid od strane agresora. Ovom prilikom želimo poslati poruku podrške i velikog poštovanja prema prijateljskom azerbejdžanskom narodu. Bosna i Hercegovina je iskreni prijatelj Republike Azerbejdžan i zbog toga ćemo mi kao nevladina organizacija uvijek biti neko ko će kroz svoje aktivnosti podržavati jačanje prijateljskih i bratskih veza između Bosne i Hercegovine i Republike Azerbejdžan”, ističu iz Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH.

Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH je nevladina organizacija koja radi na jačanju mostova prijateljstva sa organizacijama i institucijama prijateljskih država.

“Prije nekoliko godina uspostavili smo prijateljsku i partnersku saradnju sa diplomatskom misijom Republike Azerbejdžan u BiH, kao i sa nevladinom organizacijom ADSAYO (Azerbaijan Democratic Student&˛Yout Organisation) iz Azerbejdžana sa kojom smo do sada realizovali nekoliko značajnih aktivnosti koje su imale za cilj jačanje prijateljskih veza između Bosne i Hercegovine i Republike Azerbjedžan. Posljednju aktivnost koju smo zajedno realizovali je bila u 2019 godini. Organizovali smo konferenciju u Parlamentu BiH pod nazivom: “Armenija – Azerbejdžan – Nagorno-Karabah sukobi i realnosti sa stanovišta balkanske realnosti”, u kojoj su učestvovali eminentni profesori, predstavnici medija, predstavnici nevladinih organizacija i mladih iz BiH i Republike Azerbejdžan. Mi ćemo i dalje nastaviti raditi na jačanju prijateljstva između dvije prijateljske države”, poručuju iz Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH.

 

1+