Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

SAMRA FILIPOVIĆ H.! Izolacija je opasna jer su muževi i očevi neprijatelji suprugama i djeci!?

Agencija za ravnopravnost spolova BiH u jeku borbe protiv širenja virusa korona, plasirala je dva saopćenja koja su, u najmanju ruku, šokantna zbog diskriminatorskog odnosa prema muškarcima, zbog činjenice da je ovaj spol predstavljen kao nasilnički i neprijateljski prema drugom spolu i što je bračna zajednica i porodica predstavljena kao opasnost za ženu i dijete.

Najprije je Agencija, na čijem čelu je od daleke 2004. Samra Filipović Hadžiabdić, 25. marta 2020. saopćila:

U uslovima vanrednog stanja, kao što je trenutna situacija sa virusom COVID-19, raste opasnost od nasilja prema ženama i djeci jer je stanovništvo usmjereno na izolaciju i ograničavanje kretanja.

Ovdje je vidljivo da u Agenciji smatraju da su izolacija i ostanak u kućama, opasnost za žene i djecu. Ako se uzme u obzir da ovo konstatuje Agencija za ravnopravnost spolova, a ne postoje više od dva spola, jasno je da smatraju da su za žene i djecu opasnost njihovi ukućani, ponajprije muževi, odnosno očevi. Neshvatljivo je kako su Agencija i Samra Filipović Hadžiabdić ustanovili da više provedenog vremena sa ukućanima u toku izolacije i zabrane kretanja, automatizmom znači da “raste opasnost” po žene i djecu i da su ugroženi od svojih muževa, tj. očeva?!

Dok cijela javnost bruji o tome kako slobodno i zajedničko vrijeme ukućani treba da iskoriste u zbližavanju, dodatno se upućujući jedni na druge, Agencija i Samra Filipović Hadžiabdić u tome vide opasnost. Poruka iz saopćenja je da su supruge, kćerke i djeca u nemilosti svojih muških ukućana ta da su im oni prirodni neprijatelji. Ravnopravnost spolova trebala bi podrazumijevati jednak tretman oba spola, a ne targetiranje jednog. Pogotovo je šokantno što se život u kući, u zajedništvu, u porodici predstavlja kao ambijent gde je podrazumijevajuća opasnost za žene i djecu.

U danima i mjesecima bespoštedne borbe protiv pandemije virusa COVID-19 ne smijemo izgubiti iz vida da trenutna kriza, u svoj svojoj silovitosti i pogubnosti za društvo u cjelini, dodatno i na poseban način pogađa žene, dio je saopćenja Agencije od 27. marta 2020.

Jasno je da naše dame snose veliki teret u jeku borbe protiv zaraze, pa tako i tokom različitih redovnih i izvanrednih okolnosti, ali je krajnje neprimjereno licitirati ko i koliko radi, ko je i u kojim pozicijama više ugrožen sa zdravstvenog, ekonomskog ili socijalnog aspekta. Jednostavno, nikome nije lako i svi daju svoj doprinos pa je neprimjereno i diskriminatorski tvrditi da je jedan spol “pogođeniji” krizom od drugog. Neki šiju maske, neki pregledaju pacijente, drugi dostavljaju pomoć, peru ulice, kopaju ugalj, kontrolišu poštivanje policijskog časa. Samra Filipović Hadžiabdić platu od oko tri hiljade maraka ne bi smjela opravdavati ovakvim aktivnostima, ovakvim šovinističkim saopćenjima.

Zbog zastupanja prava samo jednog spola – ženskog, dok se drugi – muški, stigmatizira kao nasilnički, te zbog udara na koncep porodičnog života koji je predstavljen kao opasnost za žene i djecu, trebao bi neko snositi odgovornost i uputiti izvinjenje javnosti. Ne treba zanemariti da je plasiranje ovakvih zaključaka i postavki, pogotovo jer dolaze iz državnih institucija (Agencija), gdje se ženama i djeci govori da nisu sigurni u svojim domovima, prvorazredni primjer širenja dezinformacija i straha, što je tokom vanrednih situacija i kažnjivo djelo.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

Zašto Ajna Jusić ne govori ko je u BiH vršio ratna silovanja sistematski, a ko sporadično?