ISTINA UŽIVO! Abdulah Sidran uništio mit o “Bakiru u trezoru” (VIDEO)

Nakon što su kritike urodile plodom, pa Senad Hadžifejzović nije pozvao nijednog negatora genocida u svoju emisiju na Face TV, te je ugostio legendarnog književnika Abdulaha Sidrana, gledatelji su imali priliku svjedočiti obaranju jednog tvrdokornog mita. Sidran je ispričao događaj iz rata koji je demontirao priču o “Bakiru u trezoru (Centralne banke BiH)”, a koji se odnosi na sadašnjeg predsjednika SDA, nekada šefa kabineta Alije Izetbegovića.

– U svom iskustvu imam jednu fenomenalnu situaciju kada je nas Ismet Hadžić Mutevelija, komandant odbrane Dobrinje, pozvao predsjednika Aliju na iftar i rekao mu da povede koga hoće iz Sarajeva. Alija je probro mene. Doći do Dobrinje, to je pola smrti. Mi na Dobrinju idemo, to je ona noć ramazana… Mutevelija će skupiti devet svojih najboljih boraca, ogromna sinija, iftar… To se zove put smrti. Bila je zima pa je rano padao mrak. Auto, fiat 101 je vozio Bakir, desno od njega je sjedio Alija, ja sam sjedio odzada. Nije bilo nikakve pratnje ispred, nikakve pratnje iza. Niko živ nije od tog vojno-policijskog zaštitnog aparata uz nas bio. Barem sedam snajpera je zveknulo u to naše auto, a mi smo prošli do tamo, otišli živi, živi se vratili. I kada se lansira i ponavlja “taj i taj iz trezora”, ja ne mogu sudjelovati u tom političkom razgovoru. Moje iskustvo je drukčije. Ne želim da se u ozbiljnom političkom razgovoru barata kesom, trezorom, ovim – onim, nečim što udara na ljudski integritet bez ikakvih ozbiljnih argumenata, ispričao je Sidran.

Iako je zbog svoje sladunjavosti ova teza bila rasprostranjena, pogotovo među političkim oponentima Bakira Izetbegovića, građani su sada upoznati sa jednim od dokaza koji je opovrgavaju. Grubo su zanemarivani čak i materijalni dokazi o tome kako je Izetbegović mlađi učestovao u odbrani zemlje kroz mnoge aktivnosti (ne moraju nužno biti stražarenje u rovu) kao što je prokopavanje Tunela spasa i nabavka naoružanja.

Osim toga, Sidran je posvjedočio o tome kako su prvi ljude države imali obično auto, bez posebne pratnje, izloženi neprijateljskoj vatri kao i svi građani opkoljenog Sarajeva. Da li će osjetiti grižu savjesti svi koji su plasirali i distribuirali izmišljenu teze o “Bakiru u trezoru”?

Otkuda Izetbegovićima gorivo da se vozikaju usred rata? Ovo pitanje je naš prijedlog za novu optužbu prema Izetbegovićima.

DEBLOKADA.COM

 

Abdulah Sidran sahranio krmojedski mit o Bakiru u trezoru

Posted by U svojoj vjeri, na svojoj zemlji ! on Saturday, January 11, 2020

 

 

 

0