Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Letjelica FUCZ poletila iz Bihaća s 10 uzoraka pacijenata

Letjelica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u 14 sati 28. marta 2020.  poletila je sa sportskog aerodroma Golubić u Bihaću s deset uzoraka pacijenata s područja Unsko-sanskog kantona, za koje postoji određena sumnja da su pozitivni na koronavirus.

– Riječ je o dva nova uzorka od jutros, te osam retestriranja – kod kojih ranije nije bilo moguće utrditi pravo stanje pacijenata. Rezultate očekujemo vjerovatno u toku sutrašnjeg dana – potvrdio je direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Hajrudin Havić.

Istaknuto je da će se ovim angažmanom Federalne uprave Civilne zaštite značajno ubrzati proces testiranja za građane Unsko-sanskog kantona, ali i na brži i lakši način osigurati neophodna medicinska oprema Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

FUCZ stavila je u funkciju dvije letjelice kojima će u Sarajevo biti transportovani uzorci osoba testiranih na koronavirus iz udaljenih gradova i mjesta u Bosni i Hercegovini. Načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite Fahrudin Solak je dodao da je trenutno aktuelna dostava na relaciji Sarajevo – Bihać, te kako će angažman na tom planu biti nastavljen u kontinuitetu, uključujući, prema potrebi, i neke druge lokalitete.

Solak je, istovremeno, kazao da danas ‘ide’ podjela testova prema zavodima za javno zdravstvo po kantonima kako bi bili u prilici, zajedno s mobilnim timovima, organizirati uzimanje briseva, odnosno testiranja na koronavirus. – Testovi će potom biti dostavljeni u referentne laboratorije u Sarajevu, Mostaru i Tuzli – precizirao je Solak.