Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Sačuvajmo bosanski jezik olovkom i znanjem

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obilježava 21. februara, istakao je važnost obrazovanja i istrajnosti u sticanju znanja kod novih generacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Posebno je naglasio izazove sa kojima se suočavaju roditelji u bošnjačkim povratničkim zajednicama u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, poručujući da je najvažnije da svoju djecu ohrabre na učenje i obrazovanje, te da je to njihov najbolji doprinos borbi za ravnopravnost bosanskog jezika, navodi se u saopćenju Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

”Maternji jezik je jedno od najvećih pitanja i problema sa kojima se suočava povratnička zajednica. Čovjeka najviše zaboli kada vidi da se sistemska diskriminacija koju provode vlasti RS-a primjenjuje i na njegovom djetetu. Ta borba će trajati, zakon i Ustav je na strani naše borbe. Do pomaka na tom polju, mi ne smijemo odustajati”, rekao je Ramić.

Smatra kako je potrebno raditi ono što se može da svoju djecu obrazujemo, budu najbolja u svojim razredima i školama.

”Nikada ne smijemo dozvoliti da politike koje su vođene idejama diskriminacije i isključivanja skrenu našu djecu sa puta školovanja i učenja, jer je to – na kraju dana, zapravo i njihov glavni cilj“, poručio je ministar.

Dodao je kako pripada generaciji koja je učila srpskohrvatski jezik i nije ga to učinilo ni manjim Bošnjakom, ni manjim Bosancem.

”U tom pravcu trebamo razmišljati, diskriminacija nikada ne uspije ukoliko na nju ne pristanete. Pored povratničkih zajednica, taj problem je prisutan i širom naše dijaspore. Vidim da su naši ljudi kroz dopunske škole i džemate organizovani kako bi sačuvali bosanski jezik. Snaženjem uticaja međunarodne zajednice, u vremenu koje dolazi, diskriminatorne prakse poput ove će morati prestati”, rekao je Ramić.

Pozvao je da se bosanski jezik sačuva olovkom i znanjem.

”Dragi đaci širom naše zemlje, želim da vam današnji dan bude prilika da sa vašim roditeljima razgovarate o važnosti maternjeg jezika. On je taj po kojem, širom svijeta, jedni druge prepoznajemo. Maternji jezik je više od slova i govora, on je ideja i vrijednost koju čuvamo od generacija koje su bile prije nas za generacije koje će doći poslije nas“, zaključio je Ramić.