Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Klanjana dženaza Redžepu Karišiku, svjedoku zločina na Uborku kod Mostara

Preživjelom svjedoku zločina na Uborku kod Mostara 1992. godine Redžepu Karišiku u srijedu je klanjana dženaza i obavljen je ukop na groblju Lug kod Prozora.

Prije klanjanja dženeze prigodnim govorom prisutnima su se obratili imam Rusmir ef. Čelebić i predsjednik Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini Adnin Hasić, saopćeno je iz Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. Mostar.

“Redžep je naš komšija, bio je skroman i pošten čovjek, život mu nije bio lagan, preživio je mnoga iskušenja. Preživio je strijeljanje na Uborku i Bog mu je odredio da bude svjedok četničkog zločina. Nije dočekao pravdu. Nama, porodicama žrtava, uvijek je bio na raspolaganju i kao takovog ćemo ga pamtiti, a našu borbu nastaviti”, kazao je tom prilikom Hasić.

13. juna 1992. godine pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija, pod komandom generala Momčila Perišića, prisilno su iz atomskog skloništa u naselju Zalik i njihovih kuća odveli 114 civila, Bošnjaka i Hrvata.

Nakon zlostavljanja u vojarni JNA Sjeverni logor, zarobljeni civili su ubijeni, a njihova tijela bačena su u dvije grobnice na lokalitetima odlagališta smeća Sutina i Uborak.

Redžep je jedini koji je preživio ubistvo više od stotinu nesrba. Nakon premještanja sa jednog na drugo mjesto, vezanja lisicama, svjedočenja masovnog ubistva desetina sugrađana uspio je da pobjegne i da se spasi. Brojne uspomene, teška sjećanja i jedan dio lisica kojim je bio vezan ostale su sa njim i više od dvije decenije nakon zločima koji su nad nesrbima Mostara počinjeni na lokalitetu jame Uborak i Sutina. Za Anadolu Agency (AA) se prisjetio ljeta 1992. godine dok je u decembru 2016. godine Muzeju žrtava zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995. u Sarajevu predao jedan dio lisica kojim je bio vezan iščekujući smaknuće. Čuvao ih je sve ovo vrijeme jer su one dokaz istine i onoga šta su preživjeli nesrbi Mostara ljeta 1992. godine.

Cijeli slučaj istražen je i najvećim dijelom dokumentiran krajem 90-ih godina prošlog vijeka no još nije dočekan sudski epilog tog ratnog zločina.

Redžep Karišik 7.12.2016. g. Muzeju žrtava zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995. u Sarajevu predaje dio lisica kojima je bio vezan