U Ferhadiji održana manifestacija „Banjalučka muradija”

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci večeras je nakon akšam-namaza održana manifestacija „Banjalučka muradija“, saopćila je Agencija MINA.

Ova manifestacija se održava treću godinu zaredom povodom mubarek noći Lejletu-l-regaib, a idejni pokretač manifestacije je muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, ujedno i autor Dove na murad koju je proučio na kraju programa.

– Banjalučka muradija je naša nakana i istinska želja da budemo sa onima koji imaju potrebu da ih dovom osnažimo. Dova se upućuje Onom ko je prima i uslišava jer se njome potrebni, nemoćni, ugroženi, ostavljeni, zaboravljeni, bolesni, osnažuju. Zato zadobijajući Božiju pomoć postaju svjesniji, odgovorniji, ustrajniji na putu Istine jer se nalaze pod svodom Božije milosti. Bog je milostiv, čeka našu dovu, molbu da nam udovolji, a Poslanik veli: ‘Samo dova i sadaka može promijeniti sudbinu čovjeka’ – rekao je muftija Abdibegović za Agenciju MINA.

On je podsjetio da je mubarek Lejletu-l-regaib, blagoslovljena noć, vijesnik je i navjestitelj hijeropovijesnog vremena čija se duhovna dimenzija potvrđuje u riječima, dovi, Božijeg poslanika: „Bože blagoslovi redžeb, ša'ban i poživi nas u ramazanu”.

– Saznanje o vrijednosti vremena zaslužuje zahvalnost Bogu. Zahvalu u blagoslovljenom vremenu prati i dova koja se upućuje radi ispunjenja želja. Vrijeme je blagoslovljeno i zbog toga čina. Zahvalnost pripada Bogu, a dovom koju upućujemo Bogu, čovjek se osnažuje i učvršćuje. Njome priziva sebi i drugima dobro. Zato se za onog ko u kontinuitetu uči dovu i moli Allaha ne može kazati da je egoista i da je pohlepan. On ima želju, potrebu i zna kome treba uputiti dovu – kazao je muftija banjalučki.

U programu su učestvovali imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banjaluka, učenici i učenice Medrese “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” i članovi Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Zikir je predvodio šejh Sirija Hadžimejlić.

Organizatori manifestacije su Muftijstvo banjalučko i Medžlis Islamske zajednice Banjaluka, u saradnji s Tarikatskim centrom Islamske zajednice i Medžlisom IZ Sarajevo, dok je Media centar Islamske zajednice generalni medijski pokrovitelj.

Manifestacija „Banjalučka muradija“ je održana u skladu s epidemiološko – higijenskim mjerama propisnim od nadležnih organa.