Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Ovi iz CIN-a bi voljeli da Bošnjaci ne obnavljaju ono što su im četnici srušili?

Prostranstvima društvenih mreža širi se komentar na istraživanje CIN-a BiH u kojem su tretirali gradnju na sarajevskoj planini Trebević. Nepotpisani autor dao je zanimljiv ugao gledanja na ovu istraživačku priču. Zbog potrebe da se čuju različiti stavovi i da kao takvi dođu do javnosti, Deblokada prenosi spomenuti komentar:

Bio bi sretan rahmetli Ramo Biber kada bi znao da su četnici otjerani s Vidikovca, isti oni zlotvori koji su ga ubili 2. marta 1992. dok je čuvao stanicu Trebevićke žičare.

Nakon što je Sporazumom iz Daytona ovaj dio sarajevske planine Trebević izuzet od agresorskog posjeda, trebalo je krenuti u revitalizaciju nakon silnih devastacija.

Najprije je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, uz pomoć donatora Offermana, 2018. godine uspio izgraditi impresivnu žičaru. Hiljade domaćih i stranih turista počelo je uživati u pogledu na Sarajevo i ljepoti olimpijske planine. Ramo Biber bi bio sretan što je izgrađena bolja žičara nego ona koju su zauzele njegove ubice.

Izgrađeni su i neki popratni sadržaji, ali je nedostajao restoran Vidikovac. I njega su četnici uništili. Ostale su samo krhotine. Projekat, novac, procedure, volja, sve je to domoljubiva i vrijedna vlast Grada Sarajeva uspjela integrisati kako bi se izgradio objekat potreban i primjeren izuzetnoj posjećenosti Trebevića.

Onda se pojavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN). Nekoliko mjeseci istraživanja su potrošili u četiri minute i 11 sekundi video priče o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta. Pronašli su odredbe po kojima je gradnja u zaštićenim područjima u Kantonu Sarajevo zabranjena, osim rekonstrukcije u gabaritima postojećih objekata. Smisao zaštite područja je očuvanje rijetkih biljnih i životinjskih vrsta.

No, bitno je pogledati šta je u sadržaju ove priče u kojoj je CIN formalno u pravu. CIN je naglasao da novi objekat zauzima sedam puta veću površinu od prijašnjeg restorana. Ako se prostim okom sagleda objekat u izgradnji i uporedi sa npr. kamionom-mješalicom na CIN-ovoj fotografiji, vidljivo je da su to tipični gabariti, a ne nikakvo betoniziranje i iživljavanje nad prirodom. Kao da bi se izgradile tri porodične kuće, jedna uz drugu, to je prostor koji novi Vidikovac zauzima. Objekat je kap u zelenom moru šume Trebevića. Zanimljivo je da je upravo ovo zasmetalo novinarima CIN-a. Tri kuće u nepreglednom prostranstvu planine. Ovo ugrožava rijetke biljne i životinjske vrste? Po njima, trebalo je sve to biti na minijaturnih 275 kvadrata. Sve ove činjenice, stavljaju pod upit svrhu priče CIN-a. Umjesto da pohvalno gledamo što je lokalitet Vidikovca naš, što će posjetitelji koji dođu žičarom tu moći uživati u pogledu, ponudi restorana i ostalim sadržajima objekta, dobili smo dokazivanje kako su prekršeni akti koji kažu da je to vangabaritno građenje. Vjerovatno je nekadašnji ministar prostornog uređenja KS Damir Filipović sretan jer je i on negodovao zbog gradnje novog Vidikovca. U CIN-ovom istraživanju se i nespretno otkriva da su sve uradili po njegovom naputku. Spominje se da je „Ministarstvo osam puta tražilo od inspektora da izvrše nadzor i provjere zakonitost izdatih dozvola“. Ako se doda da priča CIN-a počinje sa podsjećanjem na posjetu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića ovom gradilištu, kojoj je bio domaćin Skaka, jasno je da se CIN uključio u negativnu kampanju protiv stranke kojoj pripadaju Skaka i Izetbegović, upravo kada je Skaka na jednoj od kandidatskih listi za izbore u novembru 2020.

CIN nikada neće problematizirati gradnju na Brusu, na obližnjem dijelu Trebevića koji je ostao u posjedu onih koji su sa Vidikovca ubijali Sarajlije. Koliko je vidljivo na fotografijama, tamo se gradi nemilice. Mnogo više od 275 kvadrata. O „estetici“ je bespotrebno govoriti. Jezero, pored tobogani, onda nekakvi tragikomični dvorci, pa brvnare. Nije CIN-u interesantna ni gradnja na obližnjoj Jahorini. Desetine čvrstih objekata koji su preplavili tu planinu, vjerovatno su građeni u skladu sa svim propisima i ne smetaju rijetkim vrstama flore i faune jer, ipak vlasti u manjem bh. entitetu poštuju sve zakone i propise, a što konstantno dokazuju od 1991. godine.

Posjećam da je CIN prije ove napravio i priču o sječi šume na Bjelašnici. Zato se s pravom može reći da je postoje obrisi trenda protiv turističkih potencijala Sarajeva, a što ide u korist konkurenciji sa Brusa i Jahorine.

Ramo Biber bi bio sretan što se gradi i ljepši i veći i sa planinom stopljeni restoran Vidikovac. Ovi iz CIN-a nisu sretni.