KONTROLE U OPĆINI STARI GRAD! Da li je bitniji zakon ili nečiji ugled?

Sekretar organa državne uprave Općine Stari Grad Sarajevo i rukovodioci općinskih službi Općine Stari grad poslali su pismo na nekoliko adresa u kojem negoduju što moraju postupati po nalozima istražnih i pravosudnih institucija. Ukratko, kažu da im oduzima vrijeme i resurse dostavljanje dokumentacije za 25 predmeta a što im traži Federalna uprava policije i Općinski sud po čijem zahtjevu postupa Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Oni zakonsko postupanje institucija države opisuju kao “pokušaj narušavanja ugleda lokalne zajednice na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem”. U istom pismu bivaju krajnje kontradiktorni pa spominju da se neka dokumentacija koja im je tražena, odnosi na predmete iz perioda prije nego što je Hadžibajrić postao načelnik. Zar ovo nije krunski dokaz da su cilj nezakonitosti, a ne lov na načelnika? Tačnije, to je dokaz da nije riječ o ciljanom odnosu prema Hadžibajriću, nego da se radi po osnovama sumnji na krivična djela bez obzira ko i kada ih počinio. Koliko i da li u njima ima Hadžibajrića, neka istrage utvrde.

A o Hadžibajrićevoj eventualnoj krivici pisali su pojedini mediji. Kao nezakonitost su spominjali 350.000 KM datih korisnicima ugostiteljskog objekta Metropolis mimo saglasnosti Općinskog vijeća. Tu su i optužbe za izgradnju poslovno stambenog kompleksa na, navedeno je, zemlji u vlasništvu jevrejskih porodica. Mediji načelniku Starog Grada fakturišu i dodjelu parking prostora kod Doma Armije i Trga Austrije, kao i gradnju podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića. Ni tu nije kraj medijskim, ali i optužbama članova Općinskog vijeća koji spominju i firmu Džekos, jer je, navodno, bez tendera dobila posao od 7 miliona a to je izgradnja podzemne garaže u vlasništvu Općine, te što je ista firma ponovo angažovana i na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa u Dženetića čikmi.

Sve u svemu, interesovanja policijskih i pravosudnih institucija ozbiljan su signal. U pismu koje su potpisali uposlenici Općine, jasno se prepoznaje potreba da brane načelnika. Čudno, jer kao uposlenici organa uprave, trebaju štititi zakonitost, a ne personalitet. Ne bi im trebalo smetati što u svrhu zaštite zakona i budžeta kopiraju dokumente i prevrću arhive, a na što su se zaista i žalili. Pošteno je što Hadžibajrićevo sudjelovanje u organizaciji LGBTIQ parade nisu naveli kao razlog za posjete inspektora i policije.

Zanimljivo je da pismo nisu uputili na adresu turske ambasade u BiH, iako ta država godinama pomaže ovog načelnika i lokalnu zajednicu s ciljem poboljšanja stanja u Starom Gradu. Pismo je otišlo na adrese američke, njemačke, francuske i Ambasade Velike Britanije, ali tursku ambasadu su nepristojno i omalovažavajući zaobišli.

DEBLOKADA.COM

Povezana tema:

 

1+