Oni koji su jučer preživjeli holokaust danas su spremni isto to primijeniti na drugima

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” Adil Kulenović je, komentarišući brutalne napade izraelske policije na Palestince u Al-Aksi, izjavio je kako su ovakva vjerska netrpeljivost i genocidne strasti nešto što treba da brine čitavo čovječanstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Kulenović je u izjavi za AA kratko prokomentarisao aktuelna dešavanja u Al-Qudsu (Jerusalemu), tačnije nasilje izraelskih snaga nad Palestinacima u kompleksu Al-Akse, u okupiranom Al-Qudsu, ističući kako se, nažalost, radi se o jednom zlokobnom ponavljanju historije.

“Ljudi koji su jučer doživjeli najveće progone, upravo na liniji svojih vlastitih uvjerenja religijskim pripadnostima, jevreji, u drugim historijskim okolnostima čine to prema drugim narodima. Isto je i sa holokaustom i sa genocidom. Oni koji su do jučer bili žrtve holokausta i genocida, danas se ispostavlja da su danas u drugim historijskim okolnostima spremni da to isto primjene kada je riječ o drugim narodima”, poručio je Kulenović.

Podvlači kako su “takva vjerska netrpeljivost i genocide strasti nešto što treba da brine čitavo čovječanstvo, a pogotovo razumnu i intelektualnu javnost svakog naroda kojem oni pripadaju”.

“U konkretnom slučaju, radi se o Jevrejima i njihovom odnosu prema najvećim svetinjama muslimanskog svijeta i radi se o jednoj zlokobnoj politici koja, nažalost, neće završiti dobro”, smatra Kulenović.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da svjetski lideri, osim par izuzetaka, a naročito lideri muslimanskog svijeta šute na brutalno nasilje nad Palestincima, Kulenović odgovara:

“Radi se, nažalost, o tome da više nemamo velikih svjetskih lidera, a niti unutar samog muslimanskog svijeta, jer oni se ponašaju prije svega politikanski i u skladu sa svojim interesima očuvanja pozicije vlasti i moći u kojima se nalaze u svojim zemljama, u kojima su izgradili tu moć upravo zahvaljujući jednoj nedosljednoj politici koja nije vodila brigu o interesima i pravima čovjeka, o onome što su ključne civilizacijske vrijednosti”.

Podvlači kako je teško pronaći pravu riječ zgražanja nad tom činjenicom, te naglašava:

“Mi smo svjedočili, na kraju krajeva, na sličan način i tokom posljednjeg rata kada je riječ bila o odnosu prema BiH od pojedinih lidera iz tog dijela svijeta”.