Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Oni koji su jučer preživjeli holokaust danas su spremni isto to primijeniti na drugima

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” Adil Kulenović je, komentarišući brutalne napade izraelske policije na Palestince u Al-Aksi, izjavio je kako su ovakva vjerska netrpeljivost i genocidne strasti nešto što treba da brine čitavo čovječanstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Kulenović je u izjavi za AA kratko prokomentarisao aktuelna dešavanja u Al-Qudsu (Jerusalemu), tačnije nasilje izraelskih snaga nad Palestinacima u kompleksu Al-Akse, u okupiranom Al-Qudsu, ističući kako se, nažalost, radi se o jednom zlokobnom ponavljanju historije.

“Ljudi koji su jučer doživjeli najveće progone, upravo na liniji svojih vlastitih uvjerenja religijskim pripadnostima, jevreji, u drugim historijskim okolnostima čine to prema drugim narodima. Isto je i sa holokaustom i sa genocidom. Oni koji su do jučer bili žrtve holokausta i genocida, danas se ispostavlja da su danas u drugim historijskim okolnostima spremni da to isto primjene kada je riječ o drugim narodima”, poručio je Kulenović.

Podvlači kako su “takva vjerska netrpeljivost i genocide strasti nešto što treba da brine čitavo čovječanstvo, a pogotovo razumnu i intelektualnu javnost svakog naroda kojem oni pripadaju”.

“U konkretnom slučaju, radi se o Jevrejima i njihovom odnosu prema najvećim svetinjama muslimanskog svijeta i radi se o jednoj zlokobnoj politici koja, nažalost, neće završiti dobro”, smatra Kulenović.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da svjetski lideri, osim par izuzetaka, a naročito lideri muslimanskog svijeta šute na brutalno nasilje nad Palestincima, Kulenović odgovara:

“Radi se, nažalost, o tome da više nemamo velikih svjetskih lidera, a niti unutar samog muslimanskog svijeta, jer oni se ponašaju prije svega politikanski i u skladu sa svojim interesima očuvanja pozicije vlasti i moći u kojima se nalaze u svojim zemljama, u kojima su izgradili tu moć upravo zahvaljujući jednoj nedosljednoj politici koja nije vodila brigu o interesima i pravima čovjeka, o onome što su ključne civilizacijske vrijednosti”.

Podvlači kako je teško pronaći pravu riječ zgražanja nad tom činjenicom, te naglašava:

“Mi smo svjedočili, na kraju krajeva, na sličan način i tokom posljednjeg rata kada je riječ bila o odnosu prema BiH od pojedinih lidera iz tog dijela svijeta”.