Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

ESKALACIJA! Izrael uzvratio na rakete iz Gaze, desetine ubijenih Palestinaca

Kabinet sigurnosti Izraela odobrio je masovna zračna bombardiranja Gaze, prenosi Anadolu Agency (AA). List “Yedioth Ahronoth“ javlja da je izraelski ministar odbrane Benny Gantz proglasio vanredno stanje u zoni od 80 kilometara oko blokirane palestinske enklave Gaze.

To daje ovlasti izraelskim snagama sigurnosti za zabrane sve vrste okupljanja i evakuira mještane iz tog pojasa.

Izraelski javni emiter KAN javlja kako je izraelska vojska večeras uputila prijetnju palestinskom pokretu Hamasu da će oštro odgovoriti na raketne napade iz Gaze i da ti odgovori neće trajati minutama, već danima.

Izraelska vojska je naredila da zatvaranje škola u pojasu oko Gaze.

Izraelski bombarderi večeras su izveli prve zračne udare na Gazu. Nekoliko desetina je poginulih, među kojima i djeca.

Palestinske grupe otpora su ispalile najmanje 40 raketnih projektila ka Jerusalemu, Ashkelonu, Sderotu i izraelskim naseljima oko Gaze.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je ranije da je u intervencijama izraelskih snaga sigurnosti u kompleksu Al-Akse danas ranjeno najmanje 305 osoba.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju “Dan Al-Qudsa” u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Direktor Vakufa Mesdžidu-l Akse Sheikh Omar al-Kiswani pozvao je islamski svijet da pomogne. On je preko razglasa na Harem-i Šerifu istakao kako se Al-Aksa nalazi pod velikim napadom i najavio nastavak palestinskog otpora.