Narod poručuje Softićima u Poljsku: Šta kokošari znaju šta je domovina

“Poljska je gotovo u potpunosti monoetnička i katolička država. Iako lično nismo imali negativnih iskustava, na momente kod stanovništva možete osjetiti ksenofobičnost i netrpeljivost prema drugačijim kulturama i religijama.” Ovako opisuju svoj novi “bolji život” supružnici Softić koji su napustili rodnu grudu i otišli u Poljsku. Zanimljivo je što im ne smeta ksenofobičnost i netpeljivost dijela poljskog društva iako kažu da su iz BiH otišli zbog “klime u društvu, depresije i političkog beznađa”.

Emrah i Amra Softić iz Tuzle, ovim odlaskom iz zemlje u kojoj su rođeni, izazvali su masovne negativne kritike. Ovom prilikom prenosimo samo dio tih komentara koji su skoro  sve do jednog osuđujući prema paru Softić.

“Jedinstvena prilika da dođu u medije tamo neki frustrirani anonimusi. Čuj, oni su pobjegli od mržnje iz Bosne i ne žele se nikad vratiti. Provala. Baš su ih bez mržnje “dočekali” u Poljskoj iz koje se već spremaju da zbrišu”, napisala je Munevera Didik.

“A šta bi bilo od Bosne i Hercegovine da sva naša djeca “pobjegnu” od loše situacije?”, postavlja pitanje Hajrija Kamenčić.

“Nisi svjestan u kakvoj su državi živio, zato neka te tamo, nećeš ovdje nedostajati. Ti se našao pljuvat po državi, da Bog sačuva. Želim ti da ostaneš tamo i da ti djeca zaborave bosanski i nek budu Poljaci”, napisao je Nedžad Kasumović.

“Sretno vam i hairli i ne vraćajte se”, poželio je Muhamed Ajanović.

“Šta kokošari znaju šta je domovina. Prošao sam EU uzduž i poprijeko, ali Bosne nema nigdje. Svoj na svome i sa malo se može biti sretan uz svoju porodicu i svoju domovinu”, komentarisao je Hazim Hazić.