Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Memorijalni centar Srebrenica poziva preživjele žrtve genocida da svjedoče

Memorijalni centar Srebrenica u posljednjih godinu dana uveliko radi na snimanju video svjedočenja svih onih koji su rat proveli u Srebrenici, a preživjeli su genocid.

– Svjesni smo činjenice da su mnoge majke, supruge i drugi članovi porodica žrtava genocida u posljednjih nekoliko godina zauvijek napustili ovaj svijet, a nisu ispričali svoja iskustva o preživljavanju. Svaka priča, svako svjedočenje zaseban je i bitan dio istine o genocidu nad bošnjačkim stanovništvom – navode iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Ističu kako su svjesni toga da njihovu priču niko ne može ispričati umjesto njih i da je krajnje vrijeme da to učine u što većem broju.

– Svaka priča je važna, svako svjedočenje nosi dio historije s ovih prostora o proteklom ratu. Stoga molimo sve naše sugrađane koji su preživjeli genocid, koji su 1995. godinu dočekali u opkoljenoj Srebrenici da nam se jave putem društvenih mreža (fb Srebrenica Memorial Center, e mail: info@srebrenicamemorial.org ili na broj 056 991-940), kako bismo dogovorili detalje oko snimanja. Naša ekipa je nedavno boravila u Sarajevu, gdje je snimala reisu-l-ulemu o temi vjerskog života u toku rata u Bosni i Hercegovini – navode u saopćenju iz Memorijalnog centra.

Tom prilikom ef. Kavazović je govorio o važnosti video svjedočenja onih koji su preživjeli.

– Ja bih zamolio ljude koji imaju ta iskustva i kojima nije teško da nam to sad kažu, da to učine radi sebe, radi našeg naroda i radi naše zemlje Bosne – rekao je reisu-l-ulema Kavazović, saopćio je Press tim Memorijalnog centra Srebrenica.