Obilježen je Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva – 5. maj.

Polaganjem cvijeća, odavanjemc počasti i učenjem fatihe ispred spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., u okviru Dana Kantona Sarajevo, obilježen je Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva – 5. maj.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine Fikret Grabovica je naglasio da svi zajedno moramo raditi na tome da se zlo nikada ne ponovi.

– Ponovo se nalazimo na mjestu koje znači bol, na mjestu koje uvijek nanovo izaziva nevjericu, na mjestu koje naređuje nezaborav – poručio je Grabovica.

Cvijeće na spomen-obilježje položili su i predstavnici koordinacije boračkih udruženja te Udruženja maloljetnih boraca Armije RBiH. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, polaganjem cvijeća na Spomen- obilježju odao je počast ubijenoj djeci Sarajeva. On je tom prilikom istakao da je ubijanje djece opkoljenog Sarajeva nezaboravna i neizlječiva rana na duši grada Sarajeva.

-Naša je moralna dužnost i obaveza da se prisjećamo ove bolne uspomene kroz učenje novih generacija o značaju kulture sjećanja. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da se zlo koje se desilo Sarajevu više ikada ponovi – izjavio je Komšić.

Delegacija Kantona Sarajevo predvođena premijerom Marijom Nenadićem položila je cvijeće.

– Tu smo kod Spomenika ubijenoj djeci da se prisjetimo, da ne zaboravimo i da jednostavno odamo počast tim našim malim herojima. Ovo je tužno, baš tužno – rekao je Nenadić.

Cvijeće su istim povodom položili i članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, uime člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića savjetnik Amel Suljović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnikom Abdulahom Skakom te predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS.

U ime Grada Sarajeva, cvijeće je položio i odao počast gradonačelnik Abdulah Skaka.

– Ovo spomen-obilježje svjedoči o izgubljenoj mladosti Sarajeva, o ubijenoj djeci tokom najduže opsade jednog grada. Danas bi bili roditelji nove generacije sarajevske djece. Danas bi bili obrazovani ljudi i aktivni učesnici i graditelji svoga grada Sarajeva i domovine Bosne i Hercegovine, kazao je gradonačelnik Skaka.

U ime Općine Centar cvijeće su položili načelnik Nedžad Ajnadžić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, njen zamjenik Mustafa Mulić, te vijećnici Ahmed Gerin i Velija Katica, saopćeno je iz Pres službe Općine Centar.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić, uputio je u svoje ime i uime Međunarodnog cetra za mir saučešće roditeljima i porodicama.

– Stradanje najmlađih stanovnika Sarajeva u opkoljenom gradu, u kući, bolnici, na trgu i u parku, na mostu, i u igri i snu, iznad školske teke i knjige, prvih slova o ljubavi i tajnama dnevnika dječijeg svijeta i saznanjima o životu sa brižnim i hrabrim majkama i očevima, vječno ću pamtiti kao največi zločin protiv čovječnosti. Spomen-obilježje ubijenoj djeci svjedoči o 1.601 životu koji je prekinut bezumljem opsjednutih zlom i beskonačnoj tuzi i bolu najbližih. Nevinost ubijene djece Sarajeva para um i srce i dušu i nebo, zbog nedovšenih snova i životne igre, zbog uništene dječije radosti i roditeljske sreće, zbog toga što nisu ispričali sve svoje životne priče – kazao je Spahić.

Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva – 5. maj se obilježava od ove godine, nakon usvojene incijative u Skupštini KS koju je predložio zastupnik Zvonko Marić.

 

0