Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

BLEF? Dodik kritikovao Košarca, ali ga neće smijeniti iz VM BiH iako ima kapacitet za to

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD) izvinio se građanima zbog nepromišljenog postupka, kako je naveo, nakon što je prisustvovao sinoćnjoj proslavi rođendana u Sarajevu, kazavši da prihvata grešku te da će snositi odgovornost za to. Njegov stranački šef, Milorad Dodik, rekao je za medije u RS da je Košarac prisustvom na sinoćnoj privatnoj zabavi u Sarajevu na kojoj nisu ispoštovane važeće zaštitne mjere i preporuke tokom epidemije virusa korona, napisao kraj svog političkog puta, te da u tom pogledu nema nikakve dileme.

– Košarac je završio što se tiče politike naše partije i u tom pogledu ću se ponašati u budućnosti. U vezi s tim preduzećemo one mjere koje su najbolje prije svega za Republiku Srpsku. Naime, imajući u vidu da smjene u Savjetu ministara mogu dovesti do gubljenja pozicija same Srpske, mi ćemo svoje ponašanje prema tome odrediti. U to ne treba niko da sumnja – poručio je Dodik.

Nije poznato zašto bi Dodik i SNSD, tačnije predstavnici RS-a u Vijeću ministara BiH imali problema oko zamjene ministra iz svoje kvote. Politički kapacitet u izvršnoj vlati na državnom nivou SNSD-u i partnerima to omogućava. Za pretpostaviti je da je ova rezerva oko eliminiranja Koašrca iz Vijeća ministara blef. Cilj je zadovoljiti javnost kritikama i najavljenim distanciranjem od Košarca, ali što neće imati svoju rezultantu u stvarnom političkom životu pa će on ostati na mjestu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković izjavio je da je nedopustiv potez njegovog stranačkog kolege Staše Košarca.

Predsjednik Partije demokratskog progreda (PDP) Branislav Borenović uputio je dopis Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da pokrenu postupak za smjenu ministra Košarca. Borenović kaže da je očekivao da će Košarac sam odmah podnijeti ostavku, ali “očito moralna odgovornost ne postoji u društvu u RS”, zbog toga traži njegovu smjenu.

– Očigledno se Zoran Tegeltija i Nebojša Radmanović puno ne pitaju, pa pozivam Milorada Dodika, koji je uzurpirao sve funkcije u RS-u, da smijeni svog ministra – rekao je Borenović.

Onaj ko krši odredbe zaštite javnog zdravlja građana u čijem donošenju je i sam učestovao i lažno propagirao ostanak kod kuće, ne može da bude ministar – ukazao je danas delegat u Domu naroda i član Predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

– Umjesto da svojim ponašanjem bude primjer građanima, koji se već mjesecima pridržavaju svih propisanih mjera i borave u svojim kućama, Košarac je na najgrublji način pokazao svu svoju bahatost, pokazavši da niti ga je briga za javno zdravlje građana niti za propise u borbi protiv epidemije. Osjećam stid što Košarac i njemu slični predstavljaju RS i narod kojem pripadam. Ako je takav lik jedan od najistaknutijih igrača u ‘reprezentaciji iz RS u Sarajevu‘, onda se ni Republici Srpskoj ni narodu ne piše dobro – kazao je Bosić, saopćeno je iz SDS-a.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

Vlada RS otvorila račune za donacije, ali nema kritika kao za sarajevsku vladu