Kurtćehajić: Dodik ‘zaboravlja’ odredbu o dodatnim nadležnostima institucija BiH

Forum bošnjačkih intelektualaca održao je danas konferenciju za novinare pod nazivom “Dodatne nadležnosti institucija države BiH su slovo Dejtona”, povodom najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti predloženo odbacivanje bonskih ovlasti visokog predsjednika.

Akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić je naglasio da na taj način Dodik želi entitetima vratiti nadležnosti koje su visoki predstavnici prenijeli na državni nivo.

Kurtćehajić je rekao da Dodik ponavlja da je za izvorni Dejtonski sporazum i da prihvata BiH utemeljnu slovom Dejtona, ali da je za njega neprihvatljivo ono što su uradili visoki predstavnici, koji su, po njegovom mišljenju, “oteli entitetske nadležnosti i prebacili ih na nivo države BiH”. Navodi da se Dodik ponaša kao da odredba o dodatnim nadležnostima uopšte ne postoji.

– Dodik se ponaša kao da odredba o dodatnim nadležnostima uopšte ne postoji, a na žalost nijedan naš političar na nju mu nije ukazao. Najvažniji dio odredbe o dodatnim nadležnostima jeste da će BiH preuzeti nadležnosti koje su potrebne da se očuva suverenitet, teritorijalni integritet, politička nezavisnost i međunarodni subjektivitet BiH. Odgovor na pitanje koje su to nadležnosti može dati samo visoki predstavnik koji je konačni tumač civilnog dijela Dejtonskog sporazuma – precizirao je Kurtćehajić.

Dodaje da shodno tome visoki predstavnik bi mogao prenijeti na državnu razinu policiju, obrazovanje, zdravstvo, nauku, kulturu, sport i sve što on procijeni da je potrebo za očuvanje suvereniteta, političke nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i međunarodnog subjektiviteta BiH, ali da aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko ništa ne poduzima u tom pravcu.

Dr. Jusuf Pušina ističe da je krajnje vrijeme da se političkim sredstvima međunarodne zajednice, prije svega SAD-a i njenih saveznika i djelovanjem visokog predstavnika zaustavi Milorad Dodik.

– Dodik više i ne krije da želi što brži kraj BiH. Njemu je politička strategija nezavisnost manjeg bh. entiteta. Ostalo su sve taktička sredstva za koja on procjenjuje da ga vode u tom pravcu – rekao je Pušina na današnjoj konferenciji i dodao da Dodik sigurno ne bi mogao voditi takvu politiku da iza njega ne stoji oficijelna politika Srbije i mnogo moćnijeg igrača na svjetskoj političkoj sceni – Rusije.