Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

NOVINAR RTRS-a MATO ĐAKOVIĆ: Pa šta ako je Dodik dao odlikovanje Putinu? Deveti januar nije neustavan

U emisiji Centralni dnevnik na Face TV svoju dionicu je dobio novinar Dodikovog RTRS-a Mato Đaković. Iako dolazi iz ovog medija, pa se i ne očekuje da bude u potpunosti objektivan, da će biti suzdržan po nekim osjetljivim pitanjima i da će paziti da ne uvrijedi svog poslodavca iz Laktaša, Mato je bio posve otvoren pa je uvrijedio žrtve velikosrpske politike. Iz Mate je progovorio Dodik pa je time zaprepastio naivni dio sarajevske javnosti.

Najprije je Đaković relativizirao agresore i žrtve sukoba u Ukrajini. „Šta je nama danas rat u Ukrajini? Koliko mi znamo uopšte o Ukrajini i o ratu u Ukajini?“ Zatim je citirao izjavu vojnika JNA u Sloveniji koji je rekao „oni kao napadaju, mi se kao branimo“. Đaković kaže da je ovo najbolja definicija svih ratova na svijetu. Ovakvim izjavama je novinar RTRS-a relativizirao rusku agresiju na Ukrajinu. Zamaglio je činjenicu da je Rusija napadač, a da je Ukrajina žrtva. Onda je Mato ovu krilaticu prenio i na sve ostale ratove. Tako se može shvatiti da Mato smatra da se i u agresiji na RBiH ne zna ko je napadao a ko se branio. Po njemu, podjednako su napadali i branili se i Bošnjaci iz logora u okolini Prijedora kao i Mladićeve horde, Crvene beretke, Škorpioni i Arkanovi Tigrovi. Žrtve sa Korićanskih stijena i iz Biljana jednake su kao i vojnici Prvog krajiškog korpusa zločinačke VRS.

„Pa smo se momački posvađali i zaratili, i svega je bilo“, nastavio je Mato govoreći o ratu u BiH. Ovaj propali novinar, odlično zna, ali namjerno iskrivljuje isitnu, da nismo mi (svi mi) zaratili, nego su neke (nas) napali, i iznutra, i sa istoka, i sa zapada, i iz Crne Gore. Ne bismo mi ratovali, da nas nisu počli ubijati, progoniti i sakatiti pa smo morali agresorima stati na crtu.

Đaković je nastavio u tonu velikosrpskog propagandiste u janjećoj koži. „Prošao je 9. januar, Dan Republike Srpske…“, rekao je Mato. U njegovom iskazu nema naznake da je neustavan Dan RS. Naprotiv, on je ovako dao do znanja da smatra da je 9. januar zaista dan Republike Srpske pa se tako jasno narugao i odlukama Ustavnog suda BiH i žrtvama koje je donio taj dan s početka 1992. godine.

Onda dolazi još jedna podrška Dodiku i Putinu. „Dodik je dao odlikovanje Putinu. Pa šta?“ Iako je u nastavku ubacio neku bezveznu krilaticu, jasno je da je Đaković i ovdje stao na stranu srpsko-ruskog saveza i to u vremenu kada prvi čovjek Rusije vrši agresiju na jednu suverenu i nezavisnu državu.

Za nešto više od tri minute, miljenik sarajevske publike, inače prijatelj Senada Hadžifejzovića, nekoliko puta je ponizio žrtve genocida u BiH i agresije na ovu zemlju, ali i Ukrajinu, te jasno stao nasuprot civilizacije. Đaković je izdao svoje komšije, one na čijoj je lakovjernosti izgradio imidži i slavu. Sada je to prenio preko entitetske linije i iz Banjaluke počeo neistinama da dejstvuje po činjenicama, po živim ranama Bošnjaka i Ukrajinaca. Mato je ovo govorio sa snimka. Hadžifejzović je znao šta emitira i svjesno je dao prostora još jednom velikosrpskom propagandnom plotunu.

DEBLOKADA.COM

Trojka za načelnika policije u Novom Gradu postavila Željka Klisaru sa Pala, čovjeka Biljane Plavšić