Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

KONKRETNI POTEZI! Federacija ovladava Brčko distriktom

O cestovnoj i komunalnoj infrastrukturi u Brčko distriktu razgovarali su u utorak gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i šef Odjeljenja za komunalne poslove Majazudin Vehabović na sastanku s premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem i zamjenikom ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Nedžadom Brankovićem.

S obzirom na to da Brčko zauzima središnju geografsku i prometnu vezu u izgradnji cestovne infrastrukture i plinovoda koji će biti na koridorima kroz Distrikt, gradonačelnik Kadrić upoznao je premijera Novalića s dosadašnjom izradom prostornog plana kada je u pitanju realizacija potpisanog sporazuma o realizaciji projekta autoceste Beograd – Sarajevo, te najavio sastanak između dva premijera i Vlade Distrikta o tom pitanju, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

Gradonačelnik Kadrić izrazio je zadovoljstvo spoznajom da Brčko ima mogućnost uključiti se još jednom dionicom plinovoda, koja bi išla od Županje ka Orašju i potencijalno se vezivala na trasu plinovoda koju će graditi Vlada Republike Srpske, kao i mogućnošću da to bude centralno čvorište i prema Tuzli i prema Banjoj Luci.

– Svakako ima razloga da se u idućem razdoblju okupimo u Brčkom i da u simboličnom smislu krene realizacija velikih projekata s područja Distrikta koji su od značaja za cijelu Bosnu i Hercegovinu – dodao je gradonačelnik Brčkog.

Gradonačelnik je upoznao premijera s aktivnostima Vlade Distrikta, posebice kada je u pitanju podizanje privredne aktivnosti lokalne zajednice, a bilo je riječi i o odnosu entiteta prema Distriktu. Razgovarali su također o podjeli novčane pomoći od strane MFF-a u čemu je Brčko bilo izostavljeno.

– Premijer Novalić već se angažirao za izdvajanje jednog dijela novca iz budžeta Federacije. Postoje i dogovori s premijerom Vlade Republike Srpske o pružanju pomoći, odnosno jedan dio sredstava bi predstavljao kompenzaciju zbog izostavljanja Distrikta u raspodjeli sredstava MMF-a – istaknuo je gradonačelnik.

Na sastanku se govorilo i o rekonstrukciji Savskog mosta, kao i o projektu Luke Brčko, za čiju revitalizaciju i funkciju postoji veliko zanimanje Vlade Federacije, a također se govorilo i o budućim zajedničkim projektima.

– Vlada Federacije će imati znatno veće prisustvo na području Brčko distrikta jer smo vođeni interesima i zanimanjima za vrlo važne događaje ovdje. To je, prije svega, moguće funkcioniranje Luke Brčko, za koju se sada investira u mnogo većem obimu. Jedinu željezničku kružnu konekciju prema Luci Brčko imaju Željeznice Federacije, odnosno Federacija, i to je sada probudilo naš interes kada je u pitanju taj segment. Mi ćemo sa svoje strane naložiti Željeznicama Federacije da odmah pristupe izradi projekta elektrifikacije od Tuzle do Brčkog jer vidimo da postoji međudržavni interes da se ta elektrifikacija produži dalje do Vinkovaca – kazao je premijer Novalić.

Dodao je kako Federacija ima namjeru raditi i projekt plinovoda Županja-Orašje-Brčko-Tuzla i dalje prema Kladnju.

To bi bila nova konekcija koja će se nominirati za međudržavne razgovore i pregovore, a pri projektiranju ove ceste uključit će i projektiranje plinske komunikacije koja bi išla od Županje dalje prema Brčkom i dalje prema centru Federacije, zajedno s autocestom.

Novalić je obišao i nove prostorije Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koje se nalaze u Brčkom, a čime će se omogućiti neposrednija suradnja institucija FBiH i Distrikta na realizaciji prethodno spomenutih projekata.

Nakon održanog sastanka Kadrić i Novalić obišli su preživjele članove porodice Salihović, čijih je sedam srodnika smrtno stradalo 23. oktobra u požaru u brčanskom naselju Suljagić sokak. Njima je Vlada Brčko distrikta osigurala alternativni smještaj u naselju Brka do završetka izgradnje nove stambene kuće, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine također će izdvojiti određeni iznos sredstava za pomoć ovoj porodici, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.