Džaferović nakon sastanka sa Cholletom: SAD podržava suverenitet, teritorijalni integritet BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su danas Dereka Cholleta, savjetnika Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali i američki ambasador u BiH Eric Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

“SAD podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, naš evroatlanski put, to je i na današnjem sastanku potpuno jasno i po ko zna koji put kazano”, izjavio je nakon sastanka Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Dodao je da nije mougće nikakvo unilateralno povlačenje iz institucija.

“Ne smije se dalje dozvoliti ova blokada institucija BiH. Institucije moraju da funkcioniraju, i u okviru institucija BiH, Predsjedništva, Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara treba da rješavamo sva pitanja koja se tiču našeg evropskog puta, programa reformi i svega onoga što stoji pred BiH”, rekao je Džaferović.

Kazao je i da su članovi Predsjedništva BiH dobili pismo američkog državnog sekretara, navodeći da će javnost biti obaviještena o tom pismu.

“Amerika ostaje posvećena BiH i nastavićemo da radimo dalje s našim prijateljima kako bismo prevazišli krizu u kojoj se nalazi BiH”, rekao je Džaferović.

Komentarišući “diplomatsku ofanzivu”, posjete američkih i evropskih zvaničnika i njihove rezultate, Džaferović je rekao da nimalo ne sumnja u krajnji ishod.

“Uvjeren sam da će institucije BiH biti deblokirane i da će BiH nastaviti svojim putem, putem reformi, ispunjavanja 14 prioriteta, realizacije Programa reformi i svega onoga što stoji pred BiH. Jednostavno, drugog puta nema, to je najbolje za sve nas u BiH, za sve narode i sve građane”, rekao je Džaferović i dodao da to vidi čitav svijet.