U toku sjednice, kada ga budu smjenjivali, Skaka će nešto otvoriti

Aktuelna administracija Grada Sarajeva saopćila je da je, kao što je to obećano na početku mandata, realizirala svaki svoj započeti projekat, javlja Anadolu Agency (AA).

“Glavnom gradu Bosne i Hercegovine vraćamo njene simbole u raskošnom, autentičnom izdanju.Staroj željezničkoj stanici Bistrik, kulturno-historijskom objektu i nacionalnom spomeniku BiH, bili smo dužni kompletnom rekonstrukcijom vratiti reprezentativan izgled i sa ponosom je svim građanima Sarajeva predstaviti kao budući muzej i turističku atrakciju”, navode iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Završene su, navode, instalacije i grubo malterisanje kompletne fasade, a trenutno se u segmentu “A“, nekadašnji glavni dio stanične zgrade sa aulom i administrativnim sadržajem, izrađuju dekorativni drveni elementi.

“Završeni su i radovi na pokrivanju krova segmenta srednjeg dijela “B“ – nekadašnjeg perona i trećeg “C“ segmenta, pomoćne zgrade. Slijedi demontaža postojećeg, oštećenog krova i izrada potpuno nove krovne konstrukcije sa svim pratećim radovima”, naglašavaju iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Istiću da će objekat velike historijske vrijednosti koji je nekada bio jedan od najvažnijih za razvoj moderne BiH i Sarajeva, postat će multifunkcionalni prostor i mjesto susreta društvenih i kulturnih događaja.

“Ljepotu ove impresivne građevine pokazao je i reditelj Šiba Krvavac u filmu “Valter brani Sarajevo” 1972. godine, gdje su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj stanici i oko nje. Zahvaljujući tom filmu, a sada i revitaliziranim sarajevskim simbolima, s pravom možemo ponoviti bezvremensku rečenicu: “Onda gledaj lafčino, vidiš ga…”, poruka je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.