Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

NEGIRANJE PRESUDA! Adna Zlatarac: Sva tri naroda su prolazila isto tokom rata

Facebook pučinom širi se video klip sa izjavama dvije mlade osobe koje su direktno skrnavljenje istine o posljednjim velikodržavnim napadima na BiH i Bošnjake.

Fondacija “Boris Divković” iza koje stoji Naša stranka u subotu 10. oktobra 2020. u Sarajevu je organizirala sesiju na kojoj su ratni veterani “sve tri vojske” govorili o strahotama rata. Jedan od promotora mira bio je i pripadnik zloglasne VRS Spasoje Kulaga. Kulaga je predsjednik udruženja “Pravi požar”, koje je direktni organizator ove radionice. Adna Zlatarac je jedna od učesnica radionice. Njena izjava pokazuje gdje se nalazi dio mladeži u BiH.

“Jako je interesantno čuti na jednom mjestu, u isto vrijeme, tri različite, a u isto vrijeme iste priče jer su sva tri naroda, sve tri nacije prolazile isto tokom rata”, rekla je Zlatarac za medije.

Ovo šokantno prekrajanje istine je bolno za sve one koji su svjedočili i žrtve su velikosrpskih i velikohrvatskih udara na BiH i Bošnjake. Nisu sve tri nacije prolazile isto tokom rata jer se dobro zna ko je žrtva a ko agresor, ko je pravio konc-logore i masovne grobnice, ko je rušio vjerske objekte a ko je tuđe čuvao, zna se ko je sistematski silovao desetogodišnje djevojčice a ko se nije ogriješio o civilno stanovništvo. Poznato je i koga su međunarodni i domaći sudovi označili kao zločince. Užasno je kada sol na ranu žrtvama dosipaju ovako mlade osobe sa izjavama o sve tri strane, tvrdeći da su UZP, agresiju i genocid prošla “sva tri naroda”. Zanimljivo je da je Zlatarac članica Naroda i pravde, kandidatkinja za Općinsko vijeće Vogošća na izborima 2020.

Nećete nikada, ma koliko pokušavali, moći izvući dovoljno stvari iz konteksta da okaljate obraz mladih samosvjesnih ljudi, ljudi poput mene, poručila je Zlatarac na svom Facebook profilu. Članica NiP-a Vogošća je pokušala opravdati se tezom da su njene riječi izvučene iz konteksta. Ukoliko pogledate sporni citat, vidjet ćete da je bijes javnosti opravdan jer je ona izrekla jednu od sramnijih uvreda žrtvama dvostruke agresije. Za rezultat imamo to da je Zlatarac iz Konakovićeve stranke pokušala iskriviti historijske činjenice, onda je FB kritičare optužila da to ona nije tako rekla, te je istovremeno bila i neskromna govoreći o sebi u superlativima. Da li BiH ima budućnosti sa ovakvim ljudima? Srećom, ovo je jedan njihov manji dio.

Pogrešnosti i opasnost ovakvih izjava i ovako kodiranih mladih ljudi, prepoznali su i građani.

Edin Čustović: Kao da je u BL završila školu.

Kemal Skopljak: Nemaš ti žive veze šta pričaš.

Alem Ćusić: Ovo je dno dna. U ratu sam izgubio preko 10 članova svoje bliže i daljnje rodbine koja je na mučki način pobijena. I sad smo mi isti sa onima koji su pokušali da nas biološki eliminišu? Malo morgen. Nek ovo prodaju naivcima.

Mediha Sokoljanin-Alić: Nemaš ti pojma, ne daj Bože da je sva omladina takva kao ti. Sram te bilo.

Poznato je da je predsjednik NiP-a sudionik rehabilitacije antibošnjačkog narativa u Sarajevu. Elmedin Konaković je svojim političkim kapacitetom pomogao Našu stranku, pa je glavni grad dobio paradu ponosa, kadrove koji su tokom rata bili u Republici srpskoj, negiranje genocida na TV ekranima. Čak je i sam Konaković tvrdio da je genocid počinjen i nad Srbima i nad Hrvatima u BiH. Stoga, ovakve stavove Zlatarac treba shvatati i kao posljedicu nove realnosti u kojoj u Sarajevu o miru govore agresorski vojnici, a određene snage traže podršku bošnjačkog glasačkog tijela kako bi legitimirali provođenje politike u kojoj će se etablirati stav da su “sva tri naroda prolazila isto tokom rata”.

Na radionici slično je rekao i Omer Berbić, član Naše stranke a Konakovićevog koalicionog partnera. On agresiju, pokolje, silovanja, udružene zločinačke poduhvate i genocid, naziva „ratnim dešavanjima“.

“Rat nije bio vrijedan ničega. Rat je bio jedan veliki minus, jedna velika, ogromna greška koja se desila“, rekao je Berbić.

I nije ovo djelovanje Fondacije “Boris Divković” moglo polučiti drugačiji narativ ako se zna da su u upravljačkim strukturama udruženja kojeg su anagažirali isključivo vojnici VRS od kojih je jedan bio i komandant u ovoj zločinačkoj armadi.

DEBLOKADA.COM