DA LI BI TO ALEKSA DOZVOLIO? Dodik otvorio Šantićeve večeri poezije

Svečanom akademijom u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru u nedjelju navečer otvorene su 100. Šantićeve večeri poezije. Manifestaciju koja se održava u organizaciji Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva ”Gusle”, otvorenom je proglasio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Na ovo je reagirao Sanel Kajan, doajen bh. novinarstva.

– Žalosno je da „Šantićeve večeri poezije“ u Mostaru otvara političar koji je nanio toliko štete ovoj državi. Čovjek koji svojim postupcima ubacuje smutnju gdje stigne. Onaj koji ne priznaje državu u čijem Predsjedništvu sjedi. Koji je do sada bezbroj puta uvrijedio cijeli jedan narod. Onaj koji ne priznaje jezik za koji se izjasnilo da mu je maternji više od 50% stanovnika Bosne i Hercegovine. Siguran sam da Šantić nikad ne bi pristao na takvo što!, napisao je Kajan na društvenim mrežama.

– Pretpostavljam da će organizatori reći da je „Dodik dao pare“. Nije to njegov novac! Da jeste, ne biste vi njega ni čuli, ni vidjeli. Briga njega za kulturu i umjetnost! Riječ je o politici. Onoj prljavoj i prizemnoj politici! Žalostan sam zbog toga.

Kajan se osvrnuo i na numerisanje ove manifestacije.

– I tužan jer mnogi naši sugrađani nasjedaju na ovu podvalu i zatvaraju oči na serviranje nečeg što nikako nije kultura i mostarski duh. Preko noći “neko” je odlučio da preskoči pola vijeka, pa ove godine obilježava „100 godina Šantićevih večeri poezije“. Iako je sasvim jasno i iz službenih knjiga, i iz svjedočenja osoba koje su i danas među nama, da su „Šantićeve večeri poezije“ osnovane 1969. godine. Zna se ko ih je pokrenuo, kako su se i gdje održavale, ko su bili dobitnici nagrada u okviru te manifestacije.
Ovako, kako tvrde sadašnji organizatori „Šantićeve večeri poezije“ su se počele održavati još dok je Šantić bio živ?!, zaključuje Kajan.

– Aleksa Šantić ne pripada samo određenim nacionalnim društvima. Posebno se njegovo ime i djelo ne smiju koristiti za politička i nacionalistička prepucavanja!!On je baština SVIH građana Mostara i Bosne i Hercegovine! Lično sam ponosan jer sam bio voditelj “Šantićevih večeri poezije”, kada je ta manifestacija okupljala pjesnike iz cijele države, bez obzira na ime i prezime. Ponosan sam da sam bio dio priče koja je pronosila duh Mostara, duh ljudskih vrijednosti i pjesništva. Posljednih godina ona je sve samo ne ono što bi trebala biti!, zaključuje poznati novinar.

 

0