Potpisan Ugovor o prenosu vlasništva hotela Maršal i terminala Blažuj

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić potpisali su danas Ugovor kojim je Vlada FBiH prepustila svoj udio vlasništva nad hotelom Maršal Kantonu Sarajevo u zamjenu za terminale u Blažuju, koje će koristiti Terminali Federacije BiH.

Time je proces koji je trajao više od 12 godina doveden do kraja. I Kanton Sarajevo i Terminali Federacije BiH u narednom periodu će investirati po idejnim projektima koji su već pri kraju.

– Radi se o dvije nekretnine koje su bile na „pogrešnim“ mjestima, ono što pripada Federaciji bilo je u vlasništvu Kantona i obrnuto. Hotel Maršal je zbog pravne slijednosti Energopetrola nekako dospio nama u vlasništvo, a terminali Blažuj čestice su bile na Kantonu – rekao je federalni premijer Fadil Novalić nakon potpisivanja Ugovora.

Vlada FBiH ima obavezu obezbjeđivanja tromjesečnih zaliha nafte i naftnih derivata u Federaciji i za tu namjenu ima na raspolaganju terminale.

– Ti terminali su urađeni prije rata i bili su u lošem stanju. Nismo mogli investirati u Blažuj kao jedan od ključnih terminala jer je to bila tuđa imovina. Sada je to ispravljeno. Ista situacija bila je s nadležnosti hotela Maršal jer nema logike da turistički objekat bude vlasništvo Vlade FBiH – poručio je Novalić.

Kantonalni premijer Mario Nenadić podvukao je da je danas potpisan Ugovor o prenosu prava vlasništva u svrhu rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje novih pratećih objekata terminala Blažuj.

– Ovaj Ugovor u svojoj osnovi treba da olakša dalje poslovanje i rad investicije. Ovo je veoma koristan i kvalitetan pravni posao za Vladu Federacije i Vladu Kantona Sarajevo – zaključio je Nenadić.

Za Federaciju od velikog značaja je da ima zalihe naftnih derivata da bi se u slučaju poremećaja mogla održati industrija. Tako je u ovoj godini planiran početak izgradnje terminala u Blažuju i Bihaću. Cilj je do 2023. godine imati terminale i rezerve u skladu s Direktivom Evropske unije.

Federacija BiH ima osam terminala od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski. Ukupna zapremina je 200 miliona litara.

0