Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Mostarski muftija pozvao vjernike da se ne predaju pošastima konzumerizma

Centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je u Krađoz-begovoj džamiji.

Bajram namaz predvodio je bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, priopćeno je iz Mostarskog muftijstva.

U tumačenjima obreda hadža i kurbana kao primarnih vjerskih obaveza nastupajućih (blagdana) mubarek dana muftija Dedović je govorio o prirođenoj potrebi ljudske naravi da se oplemeni vrlinama dobročinstva koje, prije svega, mora sadržavati svijest o Bogu, humanosti i pojavnim vanjsko-društvenim posljedicama.

Podsjetio je da Kur’an stavlja akcent na iskrenost i čistotu namjere kao ključni kriterij islama za vrednovanje svih ljudskih djela. U tom nastojanju, dodao je, vjernici čiste svoju nutrinu od sebičnosti, oholosti, zavidnosti i licemjerstva.

„Bez obzira na uloge i funkcije u zemaljskom prolaznom životu, moramo se truditi da iza sebe ostavljamo lijepe tragove, a to su dobra djela, koja traju, jer je to ono što se kod Gospodara svjetova najbolje nagrađuje, pruža najbolju nadu i osigurava lijep spomen na nas i nakon preseljenja sa Ovoga svijeta“, naglasio je muftija Dedović.

Pozvao je vjernike da čuvaju porodične vrijednosti, da budu promotori društvene etike koja ne podilazi i ne predaje se pred pošastima konzumerizma, hedonizma i otužnog populizma.

„Danas imamo jedan potpuno izokrenut sistem vrijednosti gdje se bez truda, znoja i žrtve žele rezultati, postignuća i društvene privilegije. Gdje se sve želi sad i odmah, bez spremnosti da se iskazuje i živi vrlina sabura, zaboravljajući da se bez razbora i mudrosti ne mogu donijeti ispravne odluke, i da je nužno da se odmjeri i procijeni svako ozbiljno pitanje iz više različitih aspekata“, prokomentirao je.

Nametnuti ambijent pasivnosti i bezbrižnosti, kako je kazao, ne vodi dobru i stoga se mora promijeniti ta paradigma jer vjera od vjernika traži da čine dobro koliko god mogu, gdje mogu, da uvijek i samo doprinose općem prosperitetu a da nikada ne budu od onih koji odmažu tim procesima.

„Moramo se usmjeriti k tome da u svemu dajemo maksimum od sebe, a ne minimum napora i žrtve“, naglasio je muftija Dedović.

Uz konstataciju da je pandemija koronavirusa odnijela je dosta života, različitih životnih dobi, muftija je pozvao vjernike da se registriraju i odazovu na vakcinaciju koja se provodi.

„To je nužno i prijeki lijek u suzbijanju globalne kušnje s kojom smo iskušani. I stoga bi bez dilema i kalkulacija trebalo slijediti upute zdravstvene struke i primiti propisane doze vakcine“, poručio je muftija.

Na području Muftijstva mostarskog bajram-namaz klanjan je u 159 džamija i mesdžida u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Prozoru, Glamoču, Livnu, Tomislavgradu, Ljubuškom, Čapljini, Stocu, Ljubinju, Trebinju, Bileći, Gacku i Nevesinju.